Hopp til innhold

Kongsbergdrapene: Tok seg inn i boliger og drepte

Det ble funnet drepte inne i bolighus etter angrepet på Kongsberg, opplyser politiet. De mener det virker som ofrene i saken ble valgt tilfeldig.

Kongsberg 5 drept med pil og bue. Skyting

Politiet bekrefter at mannen som har erkjent å ha drept fem mennesker i Kongsberg er en kjenning av dem. De skal tidligere ha mottatt flere bekymringsmeldinger om radikalisering hos mannen som skal være en konvertitt til islam.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

– Det ble funnet omkomne ute og det ble funnet omkomne inne i bolighus, sier politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til NRK torsdag ettermiddag.

– Vi har opplysninger om at gjerningspersonen har tatt seg inn i boliger hvor han også da har begått drap, sier Mathiassen.

– I hvilken grad kjente gjerningsmannen ofrene?

– Etter hva vi har opplysninger om, og slik vi oppfatter saken så er dette helt tilfeldige ofre.

Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen

Politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen, fotografert ved en tidligere anledning.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Tok seg inn i hus

Den siktede har også selv forklart til politiet at han har tatt seg inn i boliger og begått drap, opplyser politiadvokaten. Hun vil av hensyn til etterforskningen ikke si hva slags våpen han har brukt i tillegg til pil og bue.

Politiet venter også på obduksjonsrapporter for å få vite om gjerningsmannen har brukt noen av de andre to våpnene han hadde på seg i drapshandlingene.

– Har siktede i avhør sagt at han er en del av noe større eller at han tilhører en organisasjon av noe slag?

– Vi ønsker ikke å gå inn i noe mer i forhold til hva siktede har forklart i avhør, verken rundt hendelsen eller motiv.

Mathiassen sier likevel at den siktede har forklart seg greit og detaljert om hva som har skjedd. Hun sier også at det er blitt tatt blodprøve av den siktede for å se om han har vært ruspåvirket.

– Han er per nå siktet for drap på fem personer og for å ha skadet flere personer, men siktelsen kan helt klart bli utvidet.

Politiadvokaten sier er flere fornærmede enn de som kom fysisk til skade.

– Vi er kjent med at det er flere som vi kaller fornærmede ved at de har blitt skutt etter for eksempel, med pil og bue.

Kongsberg 5 drept med pil og bue. Skyting

Torsdag morgen var det fremdeles mye politi i Kongsberg sentrum.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

PST: Fremstår som terror

– Det er ingen tvil om at selve handlingen fremstår som at det kan være en terrorhandling, det sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold på en pressekonferanse torsdag ettermiddag.

Den siktede har tidligere vært i PSTs søkelys.

– Det er vår vurdering at det som skjedde i Kongsberg i går ikke medfører endringer i trusselbildet i Norge, sier Arne Christian Haugstøyl, seksjonsleder, PST.

Han sier måten angrepet på Kongsberg ble gjennomført på er typisk for islamistiske angrep i Vesten.

– Det er én gjerningsperson. Erfaringen tilsier at det er en kort planleggingshorisont, og han har brukt enkle midler og våpen. De sakene er veldig vanskelige for en sikkerhetstjeneste å fange opp, sier Haugstøyl.

På spørsmål om en bekymringsfull video som siktede la ut på nett i 2017 så har verken Haugstøyl eller Sjøvold sett denne.

PST-ledelsen vet ikke hva som er gjort rundt bekymringsmeldinger som er varslet inn om denne videoen, hvor siktede fremstår truende og sier han er muslim.

– Vi har fått flere hundre slike bekymringsmeldinger, sier Haugstøyl.

Skal vurdere psykisk helse

Sjøvold sier også at saken kan handle mye om psykiatri.

– Dette også en person som har gått ut og inn av helsevesenet en periode. Vi må bruke litt tid å oppsummere historikken her, og det er viktig at etterforskningen nå får det på det rene, sier Sjøvold.

– I ytterste konsekvens kan vi stå overfor en person her som ikke er tilregnelig.

37-åringen vil bli underlagt en fullstendig judisiell observasjon, for å kartlegge hans psykiske helsetilstand. Det bekrefter hans forsvarer Fredrik Neumann.

– Min klient har vært i samtaler med helsepersonell i dag. Han skal nå undergis en full judisiell observasjon, sier Neumann til NRK.

Overfor VG sier Neumman også følgende:

– Det indikerer at ting ikke er helt på plass. En fullstendig judisiell vurdering vil avklare det.

Oppjusterte antallet skadde

Fem personer ble drept og tre såret i angrepene onsdag kveld, som ble gjennomført med blant annet pil og bue. Tallet på skadede ble oppjustert torsdag ettermiddag.

PST bistår nå Sør-Øst politidistrikt med all relevant informasjon som kan bidra i etterforskningen.

På en pressekonferanse torsdag morgen sier politimester Ole B. Sæverud, at det er naturlig å vurdere hendelsen som en terrorhandling og dermed å også involvere PST.

– Vi etterforsker blant annet om det kan være en terrorhandling. Det var naturlig å kontakte PST om en så alvorlig hendelse. Så får vi se om vi trenger PST videre, sier han.

PST undersøker også om det som har skjedd kan inspirere andre til å begå alvorlige voldshandlinger, i form av følgeaksjoner, hevnaksjoner med mer.

PST har så langt ikke opplysninger om at det er tilfelle.

Kjent fra flere saker – bekymringer om radikalisering

Natt til torsdag opplyste politiet at det er en 37 år gammel dansk statsborger bosatt i Kongsberg som er siktet i saken. Politiet er overbevist om at det bare er han som står bak drapene.

Mannen som siktet for flere drap er kjent av politiet fra tidligere. Det skal dreie seg om flere saker, opplyser politiadvokat Ann Irén Svane Mathiassen til NRK.

Mannen har konvertert til islam, og at politiet har tidligere fått flere bekymringsmeldinger om radikalisering.

– Vi har fulgt opp de meldingene som har kommet og ikke fått noen meldinger i 2021 rundt radikalisering. Det er snakk om en konvertitt til islam, sier Sæverud.

Les også: Espen Andersen Bråthen siktet for drapene i Kongsberg

Siktede er etter det NRK vet tidligere dømt flere ganger. Mannen ble i fjor ilagt seks måneders besøksforbud mot to nære familiemedlemmer etter at han truet med å drepe en av dem.

Mathiassen sier at de har hatt innledende avhør med mannen natt til torsdag. Hun vil ikke si noe om siktedes motiv på nåværende tidspunkt.

– Han har forklart seg om hva som skjedde og hans opplevelse. Han har erkjent de faktiske forholdene og at det var han som utførte handlingene, sier Mathiassen.

Rettspsykiatriske sakkyndige skal vurdere den siktedes tilregnelighet.

– Dette er ikke uvanlig i slike alvorlige saker, sier Mathiassen.

Teknikere og begravelsesbyrå i Hyttegata.

Det gjenstår mye etterforskning for politiet. Avhør av vitner og andre involverte fortsetter utover dagen, og de skal også gjøre seg ferdig med åstedene og de krimtekniske undersøkelsene.

Foto: CICILIE SIGRID ANDERSEN / NRK

Ble drept etter at siktede unnslapp politiet

Fire kvinner og én mann ble drept i Kongsberg onsdag. Ingen er formelt identifisert ennå. De drepte er i alderen 50–70 år. De pårørende er varslet, sier Sæverud.

Han sier videre at de sannsynligvis ble drept etter at den siktede slapp unna politiet under deres første møte.

– Ut ifra det vi nå vet så kan vi med stor sikkerhet si at noen, trolig alle, av de drepte ble drept etter at politiet var i kontakt med ham første gang, sier Sæverud i et intervju med NRK etter en pressekonferanse i Tønsberg torsdag morgen.

Politiet fikk klokken 18.13 onsdag kveld flere meldinger om at en person hadde skutt etter folk med pil og bue i Kongsberg. Klokken 18.47 ble en mann pågrepet. I tillegg til fem drepte, er to personer skadd.

Folk på Kongsberg ble bedt av politiet om å holde seg inne onsdag kved.

Folk på Kongsberg ble bedt av politiet om å holde seg inne onsdag kved.

Et av angrepne skjedde på Coop Extra i Kongsberg sentrum (se kart nederst i saken).

Klokken 18.18 møtte politet gjerningsmannen ved butikken. Sæverud sier politi ble beskutt med piler og at gjerningsmannen kom seg unna.

– Etter det er det flere meldinger på ulike adresser som blir fulgt opp, og politiet har et søk i et stort område etter ham. Da kommer vi over flere skadde personer og han blir pågrepet 18.47, sier Sæverud.

22 patruljer var i innsats frem til mannen ble pågrepet. Ytterligere ressurser var også på vei, opplyser politimesteren.

Spesialenheten skriver i en pressemelding at de ikke har satt i verk etterforskning, men har bedt om mer informasjon om hendelsesforløpet. Det gjør de blant annet fordi det tok en halvtime fra politiet så gjerningspersonen første gang til de pågrep han.

– Om det er forhold som tilsier at vi skal iverksette etterforskning må vurderes fortløpende ut fra den til enhver tid foreliggende informasjon, skriver de.

Kongsberg 5 drept med pil og bue. Skyting

Deler av hendelsen skjedde på denne Coop Extra-butikken i Kongsberg.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK