Hopp til innhold

Kokevarsel etter bakteriefunn i drikkevann

Det er funnet en E. coli-bakterie i en vannprøve i Hurum i Buskerud. 5000 innbyggere har fått beskjed om å koke drikkevannet.

Sandungen vannverk

Sandungen vannverk i Hurum.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Fredag ettermiddag opphver Viva IKS kokepåbudet etter at nye vannprøver ikke viser bakterier.

Det er på Sandungen vannverk det har slått ut en prøve med E. coli. Dette vannverket leverer vann til 5000 abonnenter i Sætre, Holmsbu, Rødtangen og Klokkarstua i Hurum kommune. Det er tatt en ny prøve fra det samme punktet som er sendt til hasteanalyse.

– Den får vi svar på i løpet av fredagen. Vi vet ikke ennå om det er en farlig eller ufarlig E. coli-bakterie, men vi sender ut kokevarsel for å være føre var, opplyser Thomas Hattem, koordinerende beredskapsvakt i Viva IKS.

Vannselskapet gjør rullerende prøver på ti ulike plasser på nettet sitt hver uke, og det er kun ett sted hvor prøven har slått ut.

Klokkarstua, Hurum

– Det beroliger oss at vi ikke har en full bakteriespredning på nettet vårt. Det virker som dette er ganske lokalt. Det er ikke funnet bakterier i høydebassenget, og det er også beroligende at vi ikke har fått utslag i råvannet.

Et sjeldent utslag

Det er altså ikke vannkilden som er forurenset, men bakterien er funnet etter renseprosessen i vannverket. Sandungen vannverk ble renovert og bygget om i 2008 for å kunne levere vann til en større andel husstander. Hattem anslår at mellom 10 til 15 prosent av abonnentene på dette anlegget er fritidshus og hytter.

– Hvor ofte pleier dere å få utslag på vannprøvene?

– Jeg har jobbet her siden 2010, og så vidt meg bekjent har vi ikke opplevd å få utslag på E. coli-bakterier i den perioden. Nå har vi funnet én E. coli-bakterie per hundre milliliter.

Kokevarsel Viva IKS

Varselet som ble sendt ut til de berørte innbyggerne i Hurum.

Foto: Viva IKS

– Virker som gode rutiner

Som en del av varslingsprosedyren har sårbare abonnenter som sykehjem- og helsetjeneste fått beskjed om funnet. Også Mattilsynet har blitt varslet.

– Hvor farlig kan et slikt bakteriefunn være?

– Det har jeg ingen formening om. Det virker som kommunen i dette tilfellet har gode rutiner, så da foretar ikke vi i Mattilsynet oss noe, sier beredskapsvakt Gry Bø.

– Så lenge de berørte husstandene følger kommunens oppfordring om å koke vannet, kan de være sikre på at vannet er trygt å drikke.

Flere nyheter fra NRK Buskerud