Får fart i tunnelkampen

Forkjemperne for tunnel over Hardangervidda har fått blod på tann etter at riksvei sju har vært stengt på grunn av villrein.

Riksvei sju er stengt på grunn av villrein.

Bommene på riksvei sju har vært nede siden onsdag da en flokk villrein ble oppdaget ikke langt fra riksveien.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Helge Glimsdal, turistvert

Turistvert Helge Glimsdal mener den hyppige stengningen av riksvei sju denne vinteren viser at det må på plass en tunnel over deler av Hardangervidda.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Hvis det ikke er været som stenger veien, så er det villreinen, sier Helge Glimsdal. Han driver turistvirksomheter på Ustaoset og Geilo.

– Han forteller at flesteparten av dem som kommer til Ustaoset og Geilo, er vestlendinger. Nå må vi snart komme i gang med bygging av tunnelen. Åpen vei er livsåren for oss som driver næringsvirksomhet øverst i Hallingdal, sier han.

Les: Ordførar vil ha tunnel under Hardangervidda

Må kjøre omveier for å nå målet

Han synes ikke det er miljøvern når man på den ene siden verner om villreinen, men på den andre siden tvinger biler og vogntog store omveier for å komme fra vest til øst.

– Denne veien har vært stengt mye i vinter på grunn av dårlig vær. Nå er det endelig fint vær, men da stenges den på grunn av villreinen, sier Glimsdal.

– Eksotisk

Pål Knutsson Medhus, turistsjef på Geilo

Pål Knutsson Medhus, turistsjef på Geilo.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Pål Knutson Medhus er turistsjef på Geilo. Han mener det er riktig at villreinen får de leveforholdene som fagfolkene mener den skal ha.

– Det er eksotisk at en riksvei stenges på grunn av villrein. Men det er også en viktig påminnelse om at vi også har fylkesvei 50 som bør være åpen lengre enn den er i dag. Det er viktig å jobbe for utvidede åpningstider for fylkesvei 50, sier Medhus.

2000 villrein nær veien

Riksvei sju ble stengt onsdag da en flokk på cirka 2000 villrein ble oppdaget bare noen kilometer fra riksveien. Veien stenges for at flokken kan få krysse veien i fred og ro.

Les: Stenger fjellovergang for ikke å skremme reinsdyr

Ivar Arne Lid i Aksjonsgruppa for bygging av Hardangerviddatunnel mener også det er viktig å ta hensyn til villreinen.

Nord-Europas største villreinstamme

– Dette er den beste dokumentasjonen på at riksvei sju går gjennom et område for Nord-Europas største villreinstamme. Det er Miljødirektoratet som har bestemt at veien skal stenges nå.

– En tunnel over vidda er den eneste muligheten for å få løst problemet med stengte veier på, sier Lid.