Hopp til innhold

Jordbærroboten «Thorvald» imponerte Sanner

En moderne jordbærrobot som har fått navnet «Thorvald», har fått liv hos en jordbærbonde i Sylling. Selv moderniseringsminister Jan Tore Sanner er imponert.

Jordbær-robot

Jan Tore Sanner besøkte jordbærbonden Simen Andreas Myhrene som er med i prosjektet hvor roboten «Thorvald» er under utvikling.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vi er blant de aller beste. Mange reiser i dag til Silicon Valley for å se hvordan det gjøres der, men man kan like gjerne dra til Sylling eller Lier i Buskerud for å se hvordan det gjøres, sier en imponert moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H).

Sopp angrep jordbærene

Gråskimmelsopp sørget i fjor for tidenes jordbærkrise og store økonomiske tap for bøndene over hele landet. I Sylling i Lier har jordbærbonde Simen Andreas Myhrene satt store deler av jorbæravvlingen under tak. Og hver tredje dag legger roboten «Thorvald» ut på tur imellom jordbærplantene. At bæra er friske og ikke skadet av sopp, er helt avgjørende.

– Vi har en målsetting om å produsere fem tonn hver dag i den norske sesongen som er tre måneder fra 10. juni til 10. september. Vi er ikke der helt enda, men det skal vi klare.

Planteforskning har lenge vist at UV-belysning er effektivt mot soppangrep, men man har ikke hatt noen trygg og effektiv måte å belyse plantene på. At lysningen må foregå om natten og i trygg avstand fra mennesker, gjør at det er en perfekt oppgave for en robot.

– Det er hele tiden tvingende nødvendig å modernisere produksjonen. Tilpasse seg det markedet vi tilhører og konkurrere mot import, særlig for oss som driver med jordbær.

Har funnet en mulig løsning på jordbærproblemet

Banebrytende landbruksrobotikk

Roboten som lyder navnet «Thorvald» skal sørge for at norske jordbær blir sunnere og bedre. Forskningsprosjektet er blant de største i verden innen landbruksrobotikk. Mannen bak roboten mener oppfinnelsen vil ha stor betydning for forbrukeren.

– For det første vil man få mat uten sprøytemidler, man vil få sunnere mat, få bedre mat og etter hvert også billigere mat fordi automatiseringen vil gjøre produksjonen mer effektiv, sier Pål Johannes From.

Jan Tore Sanner og Simen Myhrene

Simen Andreas Myhrene viser vei for moderniseringsminster Jan Tore Sanner.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Ved NMBU i Akershus finnes trolig ett av verdens største forskningsprosjekt innen landbruksrobotikk. Og jordbærroboten «Thorvald» er det første kommersielle produktet som nå kommer for salg.

– Vi er over 30 mennesker som jobber med å utvikle denne roboten for jordbær, vi jobber for å lage systemer for bekjempelse av soppsykdommer og for automatisering i produksjonen. Dette er et stort prosjekt og vi har flere nasjonale og internasjonale partnere som jobber med dette.

– Hvordan opplever dere interessen fra utlandet for dette her?

– Den er enorm. Vi får henvendelser nesten hver dag, så at dette blir lagt merke til i utlandet er det ikke noe tvil om.