Hopp til innhold

Spår at flere vil velge strømløse hytter

Enkle hytter uten innlagt strøm vil bli mer attraktive på markedet som følge av de skyhøye strømprisene, mener hyttemegler.

Hyttemegler Christian Haatuft tror enkle hytter uten innlagt strøm vil bli mer populære.

Det enkle liv eller kostbar komfort? Hyttemegler Christan Haatuft tror mange nå vil tenke nytt når de skal anskaffe seg fritidsbolig.

Foto: Pål Harald Uthus / Privat

Høye strømpriser har satt en støkk i hyttefolket. Uten strømstøtte blir hyttekosen en kostbar affære, spesielt for de som har moderne fritidsboliger med varmekabler, oppvaskmaskin og boblebad på terrassen.

Nå kan den gode gamle hytteopplevelsen få sin renessanse, ifølge hyttemegler Christian Haatuft ved Eiendomsmegler 1 på Geilo. Hans kontor ligger i Hol, en av landets største hyttekommuner.

– Kjøpere av hytter uten innlagt strøm vil få en dobbeltgevinst hvis denne situasjonen vedvarer. Dagens solcelleteknologi har blitt vesentlig bedre, og gjør det mulig å opprettholde et godt hytteliv. Samtidig unngår de høye strømpriser, sier Haatuft.

Hyttemegleren tror mange nå vil endre sine krav til hytta.

– Mange vil nok endre størrelse på fritidsboligen, og vurdere andre løsninger. Før plasserte man ofte varmtvannsberederen på badet, for å kunne dra nytte av varmen. Nå står den som regel i et teknisk rom som holder 24 grader, sier Haatuft.

– Kanskje noen vil plassere bad og kjøkken nærmere hverandre, for at det kun skal bli en sone som skal varmes opp, legger han til.

Les også Fortsatt høye strømpriser: Så dyr blir høstferien på hytta

Kristin Bugge Skaug har ikke råd til å dra på hytta, på grunn av de høye strømprisene.

Sier nei til innlagt strøm på hytta

Ekteparet Vidar Bakken og Ingvild Lilleheie gikk nylig til innkjøp av hytte. De valgte bevisst å unngå innlagt strøm.

Ekteparet Vidar Bakken og Ingvild Lilleheie kjøpte hytte uten innlagt strøm, for å unngå de høye strømprisene.

Ekteparet Vidar Bakken og Ingvild Lilleheie kjøpte hytte uten innlagt strøm, for å unngå høye strømregninger.

Foto: Privat

– Vi har vært på utkikk etter hytte med enkel standard i flere år. Når strømprisene ble så høye var det helt uaktuelt med innlagt strøm, sier Vidar Bakken.

Ekteparet har funnet sitt drømmested på en seter til fjells.

– Dette er en hytte med gammel standard, som vi ga 1.3 millioner kroner for. Vi ville ha noe som er annerledes enn det vi har hjemme. Noe som er litt enklere, og som ligger fint til, forteller Bakken.

Hva slags hytte ville du kjøpt?

Han håper nå flere vil se gleden av å leve det enkle liv på hytta, uten hverdagslivets bekvemmeligheter.

– Det gjør at vi får vært mer sammen. Du blir mer aktiv ute, fordi du ikke har muligheten til å sitte inne foran mobilen. Kombinasjonen fantastisk natur og det enkle liv, gjorde at dette ble prosjektet vi ville satse på, sier Bakken.

– Tror du mange av dine likesinnede nå priser seg lykkelige over at de ikke har innlagt strøm?

– Hvis de har nytt stillheten og roen, så gjør de nok det i enda større grad nå. Jeg tror definitivt gleden over å ha en sånn hytte har blitt større.

Hytte uten innlagt strøm

Enkel standard uten innlagt vann og strøm, er hyttedrømmen for Vidar Bakke og Ingvild Lilleheie.

Foto: Privat

Vil ha lave driftskostnader på fritidsboligen

NRK har vært i kontakt med flere som nylig har gått til innkjøp av tilsvarende fritidsboliger. De fleste av dem oppgir høye strømpriser som en viktig årsak.

Andre fremhever fordelen av å kunne forlate hytta, uten at det koster en krone i driftsutgifter når den står ubrukt. Noen sier til og med at de ikke ville hatt innlagt strøm, selv om det var mulig.

– En ting er den lommeboka som skal kjøpe hytta. Den lommeboka som skal drifte hytta skaper nå bekymring hos mange, sier hyttemegler Haatuft.

Les også Så lang tid tar det før solcellene på taket ditt blir lønnsomme

Han forteller om mange potensielle hyttekjøpere som nå stiller spørsmål om muligheter for andre energikilder, selv på moderne fritidsboliger.

– Det gjelder spesielt solcelleanlegg, sier Haatuft.

Ifølge hyttemegleren er markedet kraftig avkjølt etter pandemien, da etterspørselen gikk til himmels.

– Det er fortsatt god trafikk, men vi er nok tilbake på 2018-nivå. Høyere rente og strømpriser fjerner ikke hyttegenet hos nordmenn. De skal fortsatt til fjells og på ski, sier Haatuft.

Les også – Hyttelivet ikke så spesielt som vi liker å tro

Hytteforsker Marianne Lien