NRK Meny
Normal

Hekta på fargelegging

HØNEFOSS (NRK): Fargeleggingsbøker for voksne er blant de hotteste hobbyene for tiden. Noen ser på det som ren avkobling, andre blir så bitt av basillen at de får skader av det.

Fargeleggingsbøker for voksne

Noe av det hotteste du kan drive med for tida er å fargelegge – en skog eller en blomstrende hage.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Denne her som heter «Den hemmelige hagen» er veldig hagesentrert. Masse blader, fugler og insekter. Små hemmeligheter som er gjemt inne i boka.

Crystal Presttun

Crystal Presttun liker roen ved det å fargelegge.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Det forteller Crystal Presttun.

På bordet i hagen i Hønefoss ligger en stor fargeleggingsbok beregnet for voksne. Noe som ikke er like lett for familiens yngste å forstå.

– Hun mellomste elsker bildene. Jeg har prøvd å fortelle at dette er min bok og mine tusjer, men samtidig vil jeg at de skal lære å dele, ler Presttun.

– Så da må jeg også vise at jeg klarer å dele.

Stort sett kvinner

Anton Wasa ved Norli Hønefoss viser frem fargeleggingsbøker for voksne

Anton Wasa får daglig besøk av kunder som vil kjøpe fargeleggingsbøker for voksne.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Det går en fargeleggingsvind over landet. Fargeleggingsbøker for voksne har blitt noe av det hotteste du kan drive med for tida.

– Jeg har bestilt inn så mye nå. Istedenfor å bestille 10 og 10, så er jeg oppe i 30 og 30. Og det er gjerne en gang i uka, forteller Anton Wasa hos Norli i Hønefoss.

– Hvem er det som kjøper disse bøkene?

– De yngste er vel nede i ti år og den eldste hadde gåstol. Så alle kjøper fargeleggingsbøker. Men det er stort sett kvinner. Eller menn som skal gi gaver og imponere, sier Wasa.

Han kan fortelle at kundene gjerne ønsker å komme seg litt vekk fra alt det elektroniske vi bruker fritiden på.

– Det er kanskje den puslinga. At folk vil koble bort tv og telefon. Det er det mange som sier. Og så legger de ut bildene på sosiale medier når de er ferdige selvsagt. Alle må se dem, ler Wasa.

Crystal Presttun fargelegger i bok for voksne
Foto: Anette Skafjeld / NRK

100.000 trykte bøker

De mest kjente bøkene er laget av skotske Johanna Basford og de gis ut på Gyldendal forlag i Norge. De kan fortelle om hele 100.000 trykte bøker, og sier det er voldsom interesse. Noen kan rett og slett bli for ivrige.

– Min svigerinne har pådratt seg senebetennelse i håndleddet fordi hun har tegnet så mye. Så jeg regner med at man blir avhengig, sier Wasa.

Crystal Presttun er en av mange som er hekta og sier at det gir ro i en travel hverdag.

– Man har glemt litt hvordan det kjennes å ha tålmodighet til å legge mobil, pc og tv til side, sier Presttun, som allikevel tror mange kanskje vegrer seg mot å fargelegge:

– Jeg tror det er mange voksne som ikke tillater seg å gjøre noe som anses som barnslig. Men hvorfor er det slik? Det gir ingen mening at vi ikke kan fortsette med de tingene som ga oss mange gleder som barn, avslutter Presttun.