Wilhelm Håvardsrud og broren Gudbrand tok nylig norgesmestertittelen i rakfisk i en stor mønstring på Røros. Fisken kommer fra Langesjøen på Hardangervidda. Håvardsrud legger ikke skjul på at han synes tittelen er stas.
– Det er moro å konkurrere, så da stilte vi i NM, og det gikk jo bra, sier han.
– Er du stolt?
– Ja, selvfølgelig er jeg stolt av det.
Eget dommerpanel
Det er mye som skal klaffe for å bli norgesmester, og dommerpanelet i Røros hadde mange forskjellige kriterier til rakfisken.
– De vurderer fisken etter smak, aroma, salt, lukt og farge, forteller Håvardsrud.
De to brødrene har jobbet med rakfisk hele sitt liv, og er fjerde generasjon i familien.
Fjellmatfestivalen
Den viktigste omsetningskanalen for fisken fra Hardangervidda skjer på Fjellmatfestivalen på Torsetlia inne på Dagalifjell. Festivalen går av stabelen til helga, og innehaver av Torsetlia, Guri Skjøtskift, forteller at rakfisken har vært med helt fra starten.
– Vi arrangerer dette for tolvte gang nå, og det var rakfisken som gjorde at vi startet med dette. Vi ønsket å få folket til rakfisken, slik at bøndene slapp å bruke tid på og frakte den rundt, forklarer hun.
På Fjellmatfestivalen kan man komme for å smake, oppleve og kjøpe rakfisk, forteller hun.
Og den ferske norgesmesteren mener det er ålreit at fisken lukter litt.
– Bare det lukter godt.