Hopp til innhold

Er dette landets beste rakfisk?

I årevis har rakfisken blitt rangert på topp.

Rakfisk

Rakfisken til Gudbrand Håvardsrud er berømt.

Foto: Privat

Hardangervidda

Her fiskes ørreten som blir rakfisk i løpet av høsten.

Foto: Privat

Gudbrand Håvardsrud i Tinn i Telemark fisker ørreten i eget fjellvann på 1.200 meters høyde, midt inne på Hardangervidda. Det skjer i august-september. Nå begynner rakfisken å bli passelig moden, og da er det på tide å ta fram fjøla.

- Dette er fin fisk. Den har bare svømt i rent vann. Nå skal jeg filetere den til servering, og så kan jeg legge den på fat, forklarer Håvardsrud.

Denne skal bli rakfisk

Denne fisken skal bli julens rakfisk.

Foto: Privat

Les også: Rakfisken kan være livsfarlig

Les også: Rakfisk gjør deg klok

Slik kan du spise rakfisk

Den gamle tradisjonen fra Tinn var å servere rakfisk sammen med lefse. Nå har de også begynt å servere poteter, kålrotstappe og eggehakk ved siden av den smaksrike fisken.

- Mange bruker også løk, det har blitt veldig moderne. Jeg personlig synes det ødelegger, for løken har veldig dominerende smak, mener Håvardsrud.

Han skal smake på årets parti med rakfisk sammen med lefse, smør og en kopp kaffe.

- Konsistensen vil jeg si er smørbar, men ikke veldig bløt. Den skal modne fram til jul også, så innen det er den nok bra. Når du har fått av skinn og slim, så lukter den ikke heller, men det er viktig å ikke vaske av den for mye. Da kan man risikere å vaske bort smaken. Den skal jo smake rakfisk, sier norgesmesteren.

Gudbrand Håvardsrud lager rakfisk

Gudbrand Håvardsrud lager rakfisk.

Foto: Privat

- Den er berømt

I løpet av en sesong lager han mellom 1 200 til litt over 2000 kilo rakfisk. Tidligere leverte de mye rakfisk til forretninger. Nå går rakfisken rett til forbrukerne, og mellomleddene fjernes.

- Kundene kommer og banker på døra tidligere og tidligere for hvert år som går. Nå er det faktisk utsolgt, men jeg har til de som står på lista mi, sier Håvardsrud.

Gudbrand Håvardsrud er berømt for rakfisken sin

Gudbrand Håvardsrud er berømt for rakfisken sin.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Hans Andreas Bø er kurèr og leverer rakfisk til Gjerstad. Han mener at rakfisken til Håvardsrud er den beste han noen gang har smakt.

- Jeg har ikke spist så god rakfisk noen gang. Denne er berømt. Skal jeg ha rakfisk, så kjøper jeg av Gudbrand. Det er ingen tvil om det, sier Bø.

- Det er bedre å være berømt, enn berykta når det gjelder rakfisk, ler Håvardsrud.

Les også: Innlagt etter dårlig rakfisk

Les også: Rakfiskentusiasten