NRK Meny
Normal

Full strid om tiggere i kapell

Drammensordfører sier kommunen må behandle politisk om tiggere kan sove i Strømsø kapell til vinteren eller ikke. – Ingen politisk sak for kommunen, svarer prosten.

Strømsø kapell

I Strømsø kapell vil prost Øystein Magelssen at 20–30 tiggere skal få husrom på kalde vinternetter.

Foto: Kate Barth-Nilsen / NRK

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen vil ha en politisk behandling av hvorvidt kirken skal få lov å åpne Strømsø kapell for tiggere på nattetid.

Tidligere denne uken ble det klart at kirken vil la tiggerne overnatte i Strømsø kapell, etter forespørsel fra Kirkens Bymisjon. Ifølge kirkeverge Ivar Nygård kan kapellet være klart til overnatting allerede fra 1. november.

Les:

Til Drammens Tidende sier ordføreren at han først vil at saken skal behandles av kommunepolitikerne. Men dette har ikke politikerne noe med, sier prost i Drammen Øystein Magelssen.

Øystein Magelssen

Prost i Drammen, Øystein Magelssen.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

– Vi har behandlet dette i kirkelige organer som har eierskap og myndighet over dette kapellet, og de har åpnet det for denne ekstraordinære bruken. Det er ikke opp til kommunale politiske myndigheter å ta stilling til om man skal åpne dette kapellet for en slik bruk.

En akutt løsning

Han sier at de har fått beskjed om at kommunen vil behandle saken.

– Vi har fått et signal fra kommuneadministrasjonen som mener at dette under ordinære omstendigheter skal behandles. Det hevdes at dette trenger en permanent bruksendring, men det er ikke det vi snakker om her. Her dreier det seg om å handle ut ifra nødprinsippet og gi lidende mennesker et takk over hodet som en helt ekstraordinær og midlertidig løsning.

– Vårt synspunkt er at dette er en akutt nødssituasjon hvor det blir meningsløst å vente på en 3–4 ukers behandling av dette mens folk ligger ute, sier Magelssen.

Les: – Vi har et ansvar for mennesker i nød

– Skal behandles politisk

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen bekrefter at han vil ha saken behandlet.

– Vanlige saker, etter de retningslinjene vi har, kan avgjøres av administrasjonen, men saker som avviker fra normalen, som vi må kunne si at denne saken gjør, skal behandles politisk.

– Denne saken avviker fra normalen, fordi det handler om å gjøre om et kapell til overnattingssted, og da er det behov for en politisk behandling av den typen saker.

Godt initiativ

Tore Opdal Hansen

Ordfører i Drammen, Tore Opdal Hansen (H)

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Høyreordføreren er for et tiggerforbud i Drammen, men sier at han allikevel syns tanken er god.

– Jeg syns initiativet til Kirkens Bymisjon er godt, men spørsmålet blir da hva politikerne sier om det konkrete tilbudet som nå er aktuelt.

– De hadde et overnattingstilbud i fjor. På kalde dager så hadde Frelsesarmeen et tilbud, og det syns jeg var flott gjort av Frelsesarmeen, ser Opdal Hansen.

– Opp til kirken

– Hvorvidt dette skal kunne tas i bruk som en nødløsning, er ikke en politisk sak, er svaret fra post Magelssen.

Han sier at man tilsvarende eksempler fra Oslo hvor fattige og andre søker husrom i kirkene.

– Det er stadig folk som søker tilflukt i kirkene av ulike årsaker. Dette er det kirkene som rår over, ikke kommunen.

– Det må gjerne behandles politisk med tanke på hvordan man skal håndtere og ta imot tilreisende fattige til Drammen, men hvorvidt det er riktig å åpne dette kapellet er ingen politisk sak for kommunen, sier Magelssen.