NRK Meny
Normal

Frifunnet for drap

En 29 år gammel spanjol, som sto tiltalt for å ha drept sin ukrainske kone i deres hjem i Kongsberg i mars i fjor, er frifunnet for forsettlig drap.

Politiundersøkelser Kongsberg

Kriminalteknikere undersøkte parets bolig på Kongsberg etter funnet av den døde kvinnen.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Aktor la ned påstand om at den tiltalte mannen skulle dømmes til 12 år i fengsel. Forsvareren la ned påstand om full frifinnelse.

Da politiet tok seg inn i parets bolig 19. mars i fjor etter å ha mottatt flere bekymringsmeldinger, fant de kvinnen død. Mannen ble funnet kritisk skadd med kullosforgiftning. Etterforskningen avdekket at kvinnen døde etter et basketak mellom de to dagen før.

Mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet og har i avhør erkjent å ha forårsaket konas død. Til tross for frifinnelsen heter det i dommen at mannen kan holdes i varetekt fram til 15. desember.

I dommen heter det at mannen kan holdes i varetekt fram til 15. desember, hvis ikke retten eller politiet bestemmer noe annet.

Mannens forsvarer, advokat Benedict de Vibe, understreket under rettssaken at det ikke kunne dokumenteres at det har vært tilfeller av vold fra den tiltalte mot den avdøde, skriver Laagendalsposten i sitt rettsreferat.

Aktor Ida Beate Fengsrud sier til NRK at hun ikke ønsker å kommentere frifinnelsen. Hun sender nå dommen til Riksadvokaten, for vurdering om påtalemakten skal anke rettens beslutning.

Det som skjedde 18. mars 2014, omtalte forsvareren som en ulykke, til tross for at det var hans klients grep om kvinnens hals som førte til at hun døde. Det var verken med forsett eller av uaktsomhet, det var en ren ulykke som følge av basketaket mellom de to.

– Derfor kan han verken straffes for aktsomt eller uaktsomt drap, sa forsvareren, og la ned påstand om full frifinnelse.