Hopp til innhold

- Bra at det tyrkiske folket reiser seg, sier Semra Ugur

Semra Ugur fra Drammen synes det er bra at folk i Tyrkia nå reiser seg mot regimet.

Semra Ugur

Tyrkiske Semra Ugur synes det er bra at det tyrkiske folket reiser seg mot regimet.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– Siden jeg har bodd i Norge så lenge, så vet jeg hvordan et demokratisk styre virker, og hvor bra det er for folk flest. Derfor ønsker jeg et veletablert demokrati i mitt hjemland.

Det sier tyrkiske Semra Ugur. Vi treffer Semra i dagligvarebutikken hun driver på Strømsø i Drammen. Den er et møtepunkt for mange i den store tyrkiske innvandrerbefolkningen i byen, og situasjonen i hjemlandet er et samtaleemne blant mange av dem, forteller Semra.

– Skal ha et sekulært styre

Semra har travle dager, men følger situasjonen tett gjennom både tyrkiske og norske medier. Hun synes det som skjer i Tyrkia nå er bra.

Saken fortsetter under bildet.

Demonstrasjoner i Istanbul, Tyrkia

- Jeg ønsker at mitt hjemland får et veletablert demokrati, sier Semra Ugur om situasjonen i Tyrkia.

Foto: GURCAN OZTURK / Afp

– Etter at det ottomanske riket gikk til grunne, har vi en tradisjon for et sekulært styre. Det skal være slik, så folk ikke skal holdes nede av religiøse lover og regler, selv om mesteparten av befolkningen er muslimer.

– Jeg synes det som skjer nå er veldig positivt, for nå har det tyrkiske folket begynt å tale mot et regime som bruker litt ekstreme midler. Det er et regime som har vært vellykket til nå, men som litt og litt har innført en hardere politikk. Folk er redde for å snakke, og journalister blir satt i fengsel. Slik vil folk ikke ha det, sier Semra Ugur.

– Snikislamisering

– Hvorfor kommer reaksjonene fra folk akkurat nå?

– Egentlig har det skjedd litt og litt underveis hele veien. Den snikislamiseringen Siv Jensen snakker om, den har skjedd i Tyrkia. Dette handler et parti som har religiøse røtter. Det har alltid vært en form for redsel for dette i Tyrkia, at det kunne gå i en gal retning.

Semra Ugur

- Jeg har bodd så lenge i Drammen, at jeg vet hvor bra det er å leve i et demokrati, sier Semra Ugur.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Statsminister Erdogans tapte ungdomsgenerasjon

– Vi skal være en sekulær stat, men nå har vi fått et mer religiøst regime. Taksimplassen, for eksempel, har en stor symbolsk verdi for det republikanske Tyrkia. Å angripe Taksimplassen, og å bygge moské og handelssenter der, det blir oppfattet som et angrep på det republikanske Tyrkia og på Mustafa Kemal Atatürk, som grunnla det moderne Tyrkia. Det var han som sa at vi skulle vende ansiktet mot Europa, sier Semra.

Ikke bekymret for borgerkrig

– Det er disse tingene som har fått folk til å reagere. Det startet jo egentlig som en fredelig demonstrasjon med bare 40 - 50 mennesker. Politiets håndtering av det har fått begeret til å flyte over. Det vi hører nå, er røsten til det tyrkiske folk, som ønsker seg et mer demokratisk land, sier Semra.

Saken fortsetter under bildet.

TURKEY-PROTESTS/ Riot police clash with anti-government protesters in Ankara

Semra Ugur er ikke redd for at det kan bryte ut borgerkrig i hjemlandet.

Foto: UMIT BEKTAS / Reuters

– Noen snakker om revolusjon. Ordet borgerkrig er også brukt. Er du bekymret?

– Jeg tror ikke det blir noen borgerkrig, selv om det alltid er noen små grupper som prøver å utnytte situasjonen. Det har vært opptøyer i flere tiår, men det har aldri hindret at tyrkere og kurdere har giftet seg med hverandre. De har vært naboer uten at det har vært konflikter. Selv om soldater er blitt drept, har befolkningen levd i fred med hverandre.

– Kan ikke lenger ta folket for gitt

Semra sier at Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan ikke lenger kan ta støtten fra folket for gitt, selv om han har fått femti prosent av stemmene lenge.

– Han må se at folket har begynt å reagere. Dette er viktig for verdensfreden også. Jeg håper at det blir gode, dekomkratiske land rundt omkring. Det er det beste for oss alle. Er det uro i ett land i verden, så går det utover de andre, uansett hvor godt forsvar de har, sier Semra.