Får endelig ta over Follum

Siden tilslaget i mars har Ragnhild Borchgrevink ventet utålmodig på å signere papirene som vil sette liv i Viken Skogs visjoner for Follum-fabrikkene. Det nye eierskapet skal igangsette det hun beskriver som en ny industri for Norge.

Ragnhild Borchgrevink

Ragnhild Borchgrevink signerer papirene som gir Follum nye eiere.

Foto: Jannik Fagerhøi / NRK

– Det er en kjempedag! Det er som å komme frem til startstreken på et maratonløp!

Etter å ha brukt 60 millioner kroner på den gamle papirfabrikken, er administrerende direktør i Viken Skog, Ragnhild Borchgrevink, ivrig etter å komme i gang. Hun har planer hun håper vil iverksettes raskt, og det er ingen grunn til å vente.

– Vi har jo sagt at vi må kjøre en ubarmhjertig fremdrift, for ellers så får vi ikke til noe. Det vi tenker er at den første fabrikken egentlig bør være oppe og stå om fem år.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ragnhild Borchgrevink

Administrerende direktør i Viken Skog, Ragnhild Borchgrevink.

Foto: Jannik Fagerhøi / NRK

Norge i toppsjiktet

Hva slags fabrikk det blir er ennå ikke klart. Det som er sikkert er at Viken Skog vil satse på biomasse. Målet er å få Norge i en fremskutt posisjon i verden for utviklingen av materialet. Biomasse er de samme hydrokarbonene som i olje, bare i fersk form, forklarer Borchgrevink.

– Nå holder vi på å utvikle en teknologi som kan gjøre materialer av det, på samme måte som vi har petrokjemi og petroprodukter. Ideen her er at vi skal strekke oss helt fra tremekaniske produkter i den ene enden, til drivstoff i den andre enden, via biokjemikalier og biomaterialer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Follum fabrikker

Follum-fabrikkene ble solgt for 60 millioner kroner

Foto: Follum fabrikker

Midt i blinken

Med rundt 140 år som industriområde bak seg, har Follum opplevd en storhetstid med opptil flere tusen mennesker i arbeid. Dette synes Borchgrevink er en flott forutsetning for storsatsingen, og hun er sikker på at storhetstiden vil komme tilbake, og vel så det.

– Det blir både mye aktivitet og flere mennesker, i alle fall flere enn det var de siste årene av Follums levetid hittil. Et slikt industristed er ofte lagt fordi det har noen naturlige forutsetninger for å være nettopp der, og de naturlige forutsetningene endrer seg ikke. Det er midt i skogen, det ligger ved et veikryss som har vært der i antagelig tusen år. Og det er veldig viktig for å få både råstoffet inn og ferdigvare ut. Så Ringerike går en ny storera i møte. Det er jeg helt sikker på.

Fornøyd med kjøperen

Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog.

Kommunikasjonssjef i Norske Skog, Carsten Dybevig er fornøyd med salget.

Foto: Norske Skog

Den høye pengesummen var en vel verdt investering, mener Borchgrevink. For Follums tidligere eiere, Norske Skog, var de 60 mill. kronene et viktig tilskudd på kontoen etter flere store pengetap de senere år. Det var i utgangen av mars at den siste papirmaskinen ble stengt, og 350 ansatte mistet jobben. Men kommunikasjonssjef Carsten Dybevig er fornøyd med kjøperen, som til nå har tatt inn 28 av de tidligere ansatte ved Norske Skog Follum.

– Det var flere aktører som var inne og bød, da det var en åpen anbudsrunde, og Viken var de som kom best ut i forhold til det. I tillegg har de gode planer for området, de er støttet av kommunen, Ringerriksregionen, og næringslivet lokalt. Derfor mener vi det er en veldig god løsning når vi ikke lenger skal produsere papir for Ringerriksregionen.

Viken Skogs hastverk med å sette i gang tror Dybevig er det beste som kunne skje for Follum-fabrikkene.

– Vi synes det er en veldig heldig situasjon for oss, og også for dem som skal drive videre at de umiddelbart kan ta over virksomheten. Jo lenger det anlegget blir stående jo mindre sannsynlighet er det at det vil bli noe aktivitet på det, derfor er det viktig at Viken nå tar over og kan drive det videre med nye ideer raskest mulig.