Hopp til innhold

– Veldig vemodig å se maskinen stoppe for godt

Etter 139 års drift stanset papirproduksjonen på Follum i dag. – Vi har hatt det så bra her. En god arbeidsplass blir borte, sier Vidar Hansen.

Vidar Hansen og kollegene tar farvel etter 26 år hos Norske Skog Follum

Vidar Hansen og kollegene tar farvel etter 26 år hos Norske Skog Follum.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Mange av de 359 ansatte var til stede for å ta farvel med sin arbeidsplass gjennom mange år. Klokka 12.00 i dag stoppet den siste maskinen til Norske Skog på Follum.

Christina Opperud Hanssen

– Jeg har følt meg veldig hjemme her, sier Christina Opperud Hanssen.

Foto: Chetan Rastogi

– Det er veldig trist. Jeg har følt meg så hjemme her, sier Christina Opperud Hanssen.

Hun har jobbet med PM7, eller «sjuer'n», som var den siste maskinen i drift ved Follum. Selv om maskinen står stille i dag skal hun fortsette å jobbe ut april.

– Jeg tror ikke jeg skjønner det helt enda, det er litt uvirkelig, sier Hanssen. – Det blir nok enda mer stusslig når jeg går ut døra for siste gang.

Ser framover

– Norske Skog har jeg lite til overs for, og jeg er skikkelig langsint, sier Hanssen.

Tross protestene ble det i desember i fjor bestemt at driften skulle avvikles for godt. Grunnen var at markedet for papir blir mindre, og ledelsen mente at det ikke lenger var lønnsomt å produsere papir på Follum.

Likevel tror hun det er håp for Follum som nå blir kjøpt av Viken Skog. Konkurrenten tar over området og bygningene, men ikke maskiner og arbeidere. Det er foreløpig ikke bestemt hva som skal produseres på Follum i framtida.

– Det er nok ingen som kan snu i porten når Viken tar over. Men om noen år håper jeg det kan skje nye ting her, og at de kan fortsette å bruke tømmeret til noe her, sier Hanssen.

"Sjuer'n" produserte Follums siste papirrull i dag.

'Sjuer'n' produserte Follums siste papirrull i dag.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

Godt miljø

Papirfabrikken ble grunnlagt i 1873, og har vært en hjørnesteinsbedrift i Ringerike siden starten. Fabrikken har gradvis blitt nedbemannet fra mer enn 1200 ansatte på det meste, til dagens 365.

Eileen Linnerud Fredriksen på Follum

Eileen Linnerud Fredriksen var første jente på Follum da hun startet som 18-åring.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Det er veldig vemodig, sier Eileen Linnerud Fredriksen.

Hun var den første jenta på papirfabrikken. Det gode arbeidsmiljøet har holdt henne på Follum hele yrkeskarrieren.

– Jeg startet da jeg var en 18–19 år, ved en maskin vi kalte «kalander» som glanset og glattet ut papiret, forteller Fredriksen.

Så begynte hun å jobbe med "ener'n", eller PM1, som hadde sin siste produksjonsdag i går.

Det blir rart å ikke skulle starte den opp igjen. 39 år er lenge, og det hadde vært moro å vite hvor mange skritt jeg har gått rundt denne maskinen her. For det har blitt noen, sier Fredriksen.

Ut på arbeidsmarkedet

– Det har vært litt spesiell stemning de siste dagene, men folk står på etter beste evne, sier verneombud ved Follum Vidar Hansen.

– Det er selvsagt trist, men vi må komme oss videre. Mange har allerede fått jobb og mange har begynt å søke jobb så dette skal gå bra, tror Hansen

De 356 ansatte nå finne seg andre jobber. Mange har vært i i bedriften i flere tiår. Ifølge Nav er Follum-arbeiderne populære på arbeidsmarkedet. Rundt 100 av de oppsagte har allerede en ny jobb å gå til, i bedrifter som Ringeriks-Kraft, Andritz Hydro, Moelven Soknabruket og Ringerike sykehus, skriver Nationen.

– Jeg er ikke enig i avgjørelsen som er tatt, men jeg er ikke bitter, sier Hansen som har vært i bedriften i 26 år.

Han har også begynt å se seg om etter ny jobb.

– Jeg har ikke fått napp enda, men jeg skal jo være her som verneombud noen måneder til, og følge med så ingen skader seg den siste tida her.

Han trekker fram arbeidsmiljøet, kollegene og høy sikkerhet som de viktigste minnene fra Follum.

– Det har vært veldig mange fine dager, sier Hansen.