Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- LYD: På kort tid har Eriksrud blitt en av Norges største produsenter. Reporter Anders Nielsen
- Buskerud: Drammensregionen
På kort tid har Eriksrud blitt en av Norges største produsenter, og på den måten tatt opp kampen med danske bønder som tidligere har vært storleverandør til det norske markedet.
Etter den forsiktige starten i fjor har det i år virkelig tatt av for Anstein Eriksrud. 15 tonn, eller rundt 6000 gresskar har rullet ut av lageret hans på gården, før sesongen avsluttes med Halloween-feiringen fredag.
Det hadde han ikke trodd da han ble spurt om han ville starte storskalaproduksjon av den, etter norske ganer, litt ukjente grønnsaken.
Thor Veisten
- Jeg hadde ikke ventet at det skulle øke så mye som det har gjort. Da jeg fikk forespørselen tenkte jeg at jeg ikke hadde så mye å tape og forventningene var lave, sier han.
Eriksrud sier gresskarene ikke er vanskelige å dyrke.
- De liker en god sommer med god temperatur, og med vann og gjødsel klarer de seg stort sett selv.
Likevel har ikke produksjonen vært spesielt god butikk.
- Nei, ikke med de prisene vi har lagt oss på nå, men vi får se etter hvert.
Fredag kommer tusenvis av unger til å vandre fra hus til hus iført skrekkinngytende masker. Halloween er egentlig en gammel keltisk skikk og feires den 31. oktober, natt til Allehelgensdag. Dagen er høytidsdag for de døde. Den markerte slutten på sommeren og begynnelsen på det keltiske nyåret. Familiens avdøde ble på denne dagen takket for all hjelp og støtte fra det hinsidige.
På 1800-tallet ble den med immigrantene til Amerika. Derfra har vi fått den i retur i fullt monn de siste årene, sammen med Santa Claus og Valentines Day.
For Halloween i Norge er kommersielt. Det selges drakter, masker, pynt, godterier og nå altså, også gresskar som aldri før.
Ferskvaresjef Thor Veisten på Mega i Lierbyen sier de nå snart er utsolgt.
- To fulle paller hadde vi, nå har vi igjen fem-seks stykker, og det er ganske overraskende, sier han.
Kjøttet fra gresskaret kan kokes, stekes og syltes. Det kan brukes i gryteretter, supper og stuinger. Men i disse dager skjæres nok de fleste ut til skremmende ansikter som brukes som pynt med telys inne i.
Anstein Eriksrud kommer til å fortsette å produsere gresskar, men han er usikker på om han kommer til å tjene mye penger på det.
- Jeg har ikke regnet på dette, men vi får se etter hvert, sier bonden, som innrømmer at han selv ikke har noe forhold til Halloween.
- Det overlater jeg til andre.