NRK Meny
Normal

Kastet dukker i fossen, men fikk ingen svar

Letemannskapene ble ikke klokere av å kaste to dukker inn i Hivjufossen i Hallingdal. Fortsatt er vannføringen for stor til at det er forsvarlig for dykkerne å søke etter den amerikanske turisten.

Hivjufossen

Området rundt Hivjufossen i Hol i Hallingdal er veldig kupert og vanskelig tilgjengelig for mannskapene som leter etter en amerikansk turist som falt ned i fossen søndag kveld.

Foto: Magne Holestøl

– Vi prøvde å søke med droner i går og det ble gjort forsøk med å slippe ut et par dukker for å se hvor langt det eventuelt måtte gå om man faller i elva, sier lensmann i Hol Torstein Seim og legger til:

Lensmann Torstein Seim

Lensmann i Hol, Torstein Seim, sier søket fortsetter onsdag, men ikke like intensivt som tidligere.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Det sa oss egentlig ikke veldig mye, for den ene gikk en veldig kort strekning mens den andre gikk forholdsvis langt. Så det er vanskelig å trekke noen konklusjon ut av det.

Dukkene ble sluppet fra stedet der den amerikanske turisten falt. Målet var å se hvor langt de ble ført av sted, men det eneste svaret man sitter igjen med er at det er avhengig av hvor i elva man lander.

– Det er tydeligvis avhengig av hvilket drag i elva man havner i, sier Seim.

Må vurdere om det er forsvarlig

Forholdene ved Hivjufossen er svært vanskelige og fortsatt er det for høy vannføring.

– Vannmengden må ned. Så lenge det er så mye, så er det vanskelig å søke. Det er en del kulper som det skal søkes i og der er vi avhengige av profesjonelle dykkere. De må vurdere når det er forsvarlig å gjennomføre det, sier Seim.

Ifølge lensmannen vil det bli tatt en vurdering på forsvarligheten til dykkerne inn mot helgen.

– Nå er det snakk om at det går 11 kubikkmeter vann per sekund. Det må ned i fem-seks før det er forsvarlig å gjøre noe, forklarer Seim.

Fortsetter å lete

Det var søndag kveld klokken 18.45 at politiet fikk melding om at en amerikansk turist i 50-årene hadde falt ut i fossen. Han falt sannsynligvis fra en høyde på 20 meter eller høyere.

Søket pågikk lenge natt til onsdag, men blir gjenopptatt. Selv om det ikke blir like intensivt som tidligere i uken.

– Det vil fortsette med søk rundt elva og å inspisere nett som er i elva. Så det vil fortsatt bli jobbet. Men vi må vente på mindre vannmengder, avslutter lensmannen.