– Ikke trygt for turister

Hivjufossen er ikke godt nok sikret, mener eier av lokal reiselivsbedrift. En turist er antatt omkommet etter at han falt ut i fossen på søndag.

Magne Holestøl

Magne Holestøl er lokal kjentmann og eier av en reiselivsbedrift i Hol kommune. Han mener at Hivjufossen må sikres bedre for å unngå alvorlig ulykker.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Søndag falt en amerikansk turist i Hivjufossen i Hallingdal.

Den lokale kjentmannen Magne Holestøl er eier av en reiselivsbedrift i Hol kommune. Han sender hver sommer ut cirka 350 turister på tur til Hivjufossen i Hallingdal. Det gjør han med hjertet i halsen.

– Vi sender turister opp dit fra bedriften vår, og vi vet jo ikke om de kommer ned igjen, sier han.

Det naturskjønne turistmålet i Hol kommune i Buskerud, er i dag bare skiltet med noen plakater som oppfordrer besøkende til å vise aktsomhet rundt fossen.

Mangelfull sikring

Politiet har tidligere uttalt til NRK at det er livsfarlig å bevege seg inntil elvekanten på toppen av fossen.

Holestøl kritiserer den mangelfulle sikringen, han mener at det må andre tiltak til for å hindre alvorlige ulykker.

– Det må settes opp et gjerde med skikkelig grove kjettinger, slik at det er fysisk umulig å komme ut der, sier han.

Han forteller at han advarer hver eneste person som han sender opp dit. Ulykken på søndag er ikke første fallulykke i fossen. I august 2007 omkom en mann fra Nederland etter et fall.

Hva syns du om de alvorlige ulykkene som har skjedd ved fossen?

– Det er forferdelig, det går inn på oss, sier han.

– Må bruke sunn fornuft

Pål Knutsson Medhus er turistsjef og daglig leder i Visit Geilo. Han syns det er veldig leit at det har skjedd en ulykke, men han påpeker at turister må være aktsomme.

Pål Knutsson Medhus

Pål Knutsson Medhus er turistsjef og daglig leder i Visit Geilo.

Foto: Visit Geilo

– Norsk natur er vill og vakker, men man må utøve sunn fornuft og være forsiktig når man ferdes i den, sier han.

Han forklarer at Hivjufossen er ikke tilrettelagt for trygg ferdsel, men allemannsretten gir turister og gjester rett til å gå hvor de vil.

Tror ikke inngjerding er løsningen

Turistsjefen ønsker å komme i dialog med kommunen og grunneier av Hivjufossen for å snakke om hvordan sikringen kan bedres, men mener gjerder ikke er løsningen.

– Ifølge norsk lovgivning som går på friluftsliv og allemannsrett, så har man ingen rett til å sette opp gjerder uten at alle parter er enige om det, sier han.

– Hvis man setter opp et gjerde, så vil det antakeligvis være like interessant for noen å klatre over det gjerdet, og det kan jo gjøre det enda mer risikabelt, legger han til.