NRK Meny
Normal

Bråthen: – VM i Falun er langt bak i hodet

Hoppsjefen tror hopperne har alt fokus på Vikersund, men han mener det kreves noe helt spesielt for å sette ny verdensrekord.

Sportssjef Bråthen

OPTIMISTISK: Clas Brede Bråthen mener Norge aldri har hatt flere gode hoppere enn nå, og håper på 10 nordmenn i Vikersund-rennene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er alltid spennende med skiflyging og spesielt i Vikersundbakken er det ekstra gøy for oss nordmenn. Vi stiller med det maksimale vi kan. 13 hoppere. Og det passer bra, for vi har vel aldri hatt flere gode hoppere enn det vi har i dag.

Det sier sportssjef for hopplandslaget, Clas Brede Bråthen.

I skiflyging er reglene noe annerledes enn i de andre bakkene. Det er kun 40 hoppere som får kvalifisert seg til rennene i Vikersund. Ikke 50.

NM stor bakke 2015 - Anders Jacobsen

Slik så pallen ut under NM i stor bakke. Bråthen har tro på at Anders Fannemel (t.h.) og Rune Velta (t.v.) kan kjempe om seieren. Samtidig er han spent på hvordan Anders Jacobsen takler skiflygingsrennet på «hjemmebane».

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Da er det over 20 av de som er med i kvalifiseringen som skal ut. Vi håper på å ha med rundt 10 nordmenn når vi starter rennet på lørdag. Da er vi fornøyd, forklarer Bråthen.

Stor grad av råskap

Mange hevet nok øyenbrynene torsdag, da relativt ukjente Sigurd Nymoen Søberg hoppet 236 meter som prøvehopper.

Det var kun 10,5 meter bak verdensrekorden til Johan Remen Evensen.

– Det så enkelt ut, men de meterne som skal til etter det: De er tøffe. Og den halvmeteren som kreves for å sette en ny verdensrekord, den er jo nesten like tøff som de ti meterne før der, sier Bråthen og utdyper:

– Da begynner det å bli såpass stor grad av råskap og mange marginer som må bikke riktig vei for at det skal skje. Men det er fullt mulig.

I sitt aller første skiflygingshopp, satte Sigurd Nymoen Søberg skiene ned på hele 236 m som prøvehopper i Vikersund.

Sigurd Nymoen Søberg hopper 236 meter.

– Gang den følelsen med 100

Selv om mange av utøverne nok har hatt VM i Falun som sitt store mål denne sesongen, tror ikke hoppsjefen at hopperne tenker mye på bakken i nabolandet.

– For de fleste utøverne er nok VM i Falun fryktelig langt bak i hodet deres nå. Eneste de tenker på er Vikersund og muligheten de har til å oppleve det råeste innenfor den idretten de har valgt å satse på.

– Kan du beskrive den følelsen man får når man setter utfor en slik bakke?

– De fleste har vel stupt eller hoppet fra en viss høyde og ned i vann. Du kommer opp på noe som er så høyt at du er veldig usikker på om du tør å gjøre det, men du allikevel gjør det. Når du hopper da, så har du på en måte sluppet løs alt. Ta den følelsen og gang den med 100. Da har du det du opplever når du slipper bommen i en skiflygingsbakke, avslutter Bråthen.

Kvalifiseringen i Vikersund sendes på NRK2 fra klokken 19.35