NRK Meny
Normal

Kritiserer politiet etter drap

NOTODDEN (NRK): Rådmann Svein Aanestad skryter av brannfolkene som tok kontroll over situasjonen etter drapet på Notodden, men er kritisk til politiets responstid. De kom til åstedet først etter 23 minutter.

Politisperring ved Maxbo på Notodden

Mandag formiddag er politiets sperrebånd fremdeles oppe rundt Maxbo-butikken på Notodden.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Våre brannmenn ble sterkt involvert i hendelsen. Det var de som kom først til åstedet og fikk kontakt med gjerningsmannen. De holdt ham også i ro frem til politiet kom og overtok, sier Aanestad.

Han beskriver det som skjedde som «en kraftig sak» for brannfolkene.

Ut av butikken med øks

Lørdag ble en 42 år gammel mann drept av en 22-åring på pauserommet på Maxbo på Notodden. Offeret var en snekker, mens gjerningsmannen – som har erkjent å ha drept 42-åringen – jobbet i butikken.

Svein Aanestad

Rådmann Svein Aanestad er ikke imponert over politiets responstid.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

22-åringen har forklart seg, men politiadvokat Kjell Ove Ljosåk sier til NRK at politiet ikke klarer å se noe åpenbart motiv for drapet.

22-åringens forsvarer, Borgar Veiding, vil ha kartlagt gjerningsmannens psykiske helse, og sier at gjerningsmannen har godtatt fem ukers varetektsfengsling.

Brannfolk i dilemma

– Jeg er ikke overrasket over at politiet ikke kom først til stedet, for det er vel noe vi opplever av og til, at våre brannfolk er de første som kommer til alvorlige hendelser, sier Aanestad.

Han peker på at dette skaper utfordringer, for brannfolk har ikke samme myndighet til å gripe inn overfor enkeltpersoner som politiet har. Da havner brannfolkene i et dilemma, om de skal gripe inn.

– Det ble gjort på lørdag, på en ganske dramatisk måte – selv om det roet seg ganske fort. Men det er politiets oppgave å gå i bresjen i slike hendelser, sier Aanestad.

– Politiet kom til stedet lenge etter våre brannfolk. Dette er noe vi må ta opp, ikke bare med politiet lokalt, men ha en dialog med politimesteren i vårt distrikt. Det er ikke slik ting skal foregå, slår rådmannen fast.

Politiet står vakt ved Maxbo på Notodden der en person ble drept

Lørdag kveld sto politiet vakt ved Maxbo på Notodden, der en 42 år gammel mann ble drept av en ansatt.

Foto: Mikkel Aanderaa / NRK

23 minutter

Politistasjonssjef Helge Folserås ved Notodden politistasjon skryter av brannfolkenes innsats, og sier at brannvesenet og politiet ofte trener sammen på alvorlige hendelser.

Helge Folserås

Politistasjonssjef Helge Folserås skryter av brannvesenet.

Foto: Stian Wåsjø Simonsen / NRK

– Men politiet skulle håndtert dette, sier Folserås.

Ifølge politiloggen tok det 23 minutter fra operasjonssentralen ble varslet, til politiet kom til stedet.

Folserås forklarer at brannstasjonen ligger nært ved denne butikken, og at det er ofte slik at de rykker ut fra stasjonen. Til sammenligning er det ikke alltid at politiet sitter på vakt på politistasjonen.

Avbrøt oppdrag

– Denne gangen var vi på utrykning på et annet oppdrag. Med en gang meldingen kom, avbrøt vi dette oppdraget og kjørte til åstedet, sier Folserås.

Også andre politipatruljer ble varslet, for eksempel på Kongsberg, og politifolk som var hjemme rykket ut. Det tok altså likevel 23 minutter før politiet kom.

– Det er det vi greier å levere, fordi vi dekker flere kommuner og et stort område, sier Folserås.

 • Færre på AAP

  Nye tall fra NAV viser at det er en sterk nedgang i antall unge på arbeidsavklaringspenger i Telemark. Så langt i 2017 er det 317 færre personer som mottar arbeidsavklaringspenger i fylket. Nedgangen blant unge under 30 år er på hele 9,5 prosent.

  NAV Skien.
  Foto: Anne Lognvik / NRK
 • Støtter Rådmann

  Hovedutvalg for Plan, bygg og miljø i Kragerø har enstemmig vedtatt at eieren av sjøbua på Garnholmen må rive store deler av oppussingarbeidet som er gjort.

  Hovedutvalget støtter dermed rådmannen i saken.

  Kragerø
  Foto: Britt Boyesen / NRK
 • Skal oppgradere gruva

  Vest-Telemark museum har fått 700 000 kroner til å ruste opp gruvene på Åmdals Verk i Tokke.

  Pengene skal brukes til å gjøre gruvene sikrere og mer attraktive for besøkende, sier driftsleder ved museet, Karl Endre Bjerk, til Vest-Telemark blad.

 • Momsøkning er en dårlig ide

  Det er en skikkelig dårlig ide å øke momsen på reiselivstjenester fra 10 til 12 % slik regjeringa foreslår, mener ordfører Jon Rikard Kleven i Vinje. Kleven sier at næringslivets avtaler ofte gjort og at denne momsen derfor blir en ren ekstrautgift.

  Jon Rikard Kleven, ordførar i Vinje
  Foto: Robert Hansen / NRK