Brakvalg for Senterpartiet?

Kommunereformen er en gavepakke til Senterpartiet, mener politisk ekspert som tror partiet kan gjøre et svært godt valg i Buskerud.

Per Olaf Lundteigen

Per Olaf Lundteigen og partikollegaene i Buskerud kan profittere stort på motstanden mot kommunesammenslåingene.

Foto: Gunhild Lurås

Valglogo

Senterpartiet kan gjøre et uvanlig godt valg i Buskerud, mener Frank Aarebrot.

Professoren i sammenlignende politikk mener debatten om kommunesammenslåinger er en gavepakke til partiet, som kan hente stemmer blant alle som er imot kommunesammenslåing i de små kommunene.

– Det er opplagt at Senterpartiet har en lang tradisjon for å kjempe for småkommunene, sier professoren.

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot spår at kommunereformen kan gi store utslag for Senterpartiet.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Senterpartiet frir til Bygde-Norge

For det er i de små kommunene at Sp har fotfeste i dag.

I Buskerud har partiet ordføreren i Hemsedal, Nore og Uvdal, Rollag, Ål og Sigdal, og i praksis også i Krødsherad, selv om partiets fylkesordførerkandidat Olav Skinnes der er valgt inn på Tverrpolitisk bygdeliste.

– Senterpartiet har langt fler ordførere i dag enn det størrelsen på partiet skal tilsi. Og der kommunesammenslåing blir er faktum er det først og fremst andelen senterpartiordførere som blir redusert, sier Aarebrot.

– Det er en stor fiskedam av motstandere

På de siste meningsmålingene har partiet fått over 7 % oppslutning og er det 4. største partiet i landet.

Sist gang Senterpartiet hadde betydelig innflytelse i norsk politikk, var under striden om norsk medlemskap i EU. Før folkeavstemningen om EU i 1994, ledet nei-dronningen Anne Enger Lahnstein partiet til dets beste valg noensinne i 1993, med 16,7% av stemmene – og ble det nest største partiet.

Og selv om motstanden mot kommunesammenslåinger ikke på langt nær er så sterk i folket som motstanden mot medlemskap i EU, så tor Aarebrot at et er mange nye stemmer å hente for Slagsvold Vedums lokale politikere i år.

– Partiet har i hvert fall de som er imot kommunesammenslåing i ryggen, og den andelen er større enn andelen som i utgangspunktet stemmer Senterpartiet, sier Aarebrot.

– Senterpartiet har også en stor fiskedam av sammenslåingsmotstandere som de kommer til å kjempe om stemmene til, sier professoren.