NRK Meny
Normal

– Tror sportsfiskere står bak hærverket

Øvre Numedal fjellstyre mener sportsfiskere borer hull i båtene til garnfiskende grunneiere på Hardangervidda. Så langt har ikke hærverket ført til alvorlige hendelser.

Hærverk av båter

I alt 17 hull hadde noen boret i båten til Hans Jørgen Jahren.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Heldigvis oppdaget vi det før vi tok båten ut på vannet, sier Hans Jørgen Jahren.

Hans Jørgen Jahren

Hans Jørgen Jahren slutter ikke med garnfisket, selv om noen har ødelagt båten hans.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Han er grunneier på Hardangervidda og sekretær i Øvre Numedal fjellstyre. For kort tid siden ble båten hans ødelagt. 17 hull hadde noen boret i båten, som ligger på Hardangervidda på grensa mot Eidfjord.

Jahren hevder det er en konflikt mellom garnfiskere og sportsfiskere med stang som ligger bak.

– Dessverre er det slik at noen driver med hærverk, ikke bare på båter, men også på andre ting. Det er ondskapsfullt når noen borer hull i båtene, sier Jahren.

Han mener noen har misforstått, for ifølge Jahren går ikke garnfiske utover interessene til sportsfiskere.

– En del stangfiskere og fluefiskere er veldig opptatt av fang og slipp, og det kan være vel og bra i mange steder, slik som i elver. Men inne på fjellet er det god produksjon i mange vann, så der er det om å gjøre å få opp fisken. Garnfisket øker gjennomsnittsstørrelsen på fisken, sier Jahren.

Les også: Skriver masteroppgave om «fang-og-slipp»-metoden

Kan være andre som står bak

De har ingen spor etter de som står bak hærverket, og Jahren har derfor ingen bevis på at det er sportsfiskere som står bak. Derfor tar han et visst forbehold, for eldre konflikter i området kan også ligge bak.

– Vestlendinger og Numedøler har historisk sett kivet litt i området der båten lå, men jeg tror det er lite aktuelt at det ligger bak, sier Jahren.

Han utelukker heller ikke at noen er ute etter å ramme ham personlig.

– Man skal ikke se bort fra noe her. Det er en mulig retning det også, sier Jahren.

Tar avstand fra hærverket

Informasjonssjef Espen Farstad i Norges jeger – og fiskerforbund tror ikke noe på hovedteorien om at sportsfiskere står bak.

Espen Farstad

Espen Farstad i Norges jeger – og fiskerforbund tror ikke at sportsfiskere står bak hærverket.

Foto: NJFF

– Jeg synes den teorien høres oppkonstruert og forunderlig ut. Sportsfiskere er først og fremst ute for å ha det hyggelig, sier Farstad.

Han mener også at garnfisket på vidda er til det beste for fiskebestanden, og derfor finner han det underlig at sportsfiskere skal prøve å hindre grunneierne å fiske med garn. Likevel tar han sterk avstand fra hærverket.

– Det er ikke hvem som helst som tar med seg en drill inn på vidda. Så det høres ut som noen har gjort dette med fullt overlegg, og det er trist, sier Farstad.

Les også: Lokale forvalter på Hardangervidda – men finnmarkinger får ikke forvalte sin vidde

Gir seg ikke med garnfisket

Hans Jørgen Jahren kommer uansett ikke til å slutte med det tradisjonsrike garnfisket. Det er plass til alle i fjellet, mener han og ber nå de som står bak om å slutte med hærverket.

– Vi akter å opprettholde garnfisket, og vi slutter ikke med det, selv om vi får ødelagt noen båter, avslutter Jahren.