NRK Meny
Normal

– Dommen vil gjøre det noe lettere for barna

Tirsdag ble enken etter Per Gunnar Asheim funnet skyldig i overlagt drap i Borgarting lagmannsrett. Etter en tøff tid har barna fått en avklaring på hva som skjedde med faren.

Tranby-saken parkeringsplass

Politiet sperret av parkeringsplassen på Tranby der den utbrente bilen ble funnet.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Det var i påsken 2013 Per Gunnar Asheim ble funnet død i en utbrent bil på Tranby i Lier. Hans kone ble kort tid etter pågrepet og siktet for drap på ektemannen.

Under forrige rettsbehandling i Drammen tingrett, ble den nå 54 år gamle enken frikjent for drapshandlingen. Likevel har hun sittet i varetekt i påvente av ankesaken i lagmannsretten.

Nå har altså lagmannsretten kommet fram til at 54-åringen er skyldig i overlagt drap på ektemannen.

Paret hadde seks barn sammen. Den eldste datteren har vitnet i rettssaken, og hun fortalte i tingretten om en oppvekst preget av trusler og strenge regler. Det skal ifølge datterens forklaring ha vært et turbulent forhold mellom foreldrene.

– Mistet både far og mor

Det at moren nå er dømt for overlagt drap er vanskelig for barna, ifølge Anne Kroken, som er bistandsadvokat for fem av barna.

Anne Elisabeth Kroken

Anne Kroken er bistandsadvokat for fem av de seks barna.

Foto: Benedikte Fjelly / NRK

– For to og et halvt år siden mistet barna både faren og moren. De yngste barna ble plassert i fosterhjem samme dag, og siden har de levd med at de ikke fikk noe svar på hva som skjedde med faren. Familien har nå fått en avklaring, og det vil gjøre at det blir noe lettere for dem å komme seg videre, sier Kroken.

Den eldste datteren har fulgt saken også i lagmannsretten.

– Hun har hatt det forferdelig vanskelig underveis i saken. Likevel har hun tenkt at det var viktig av henne å være til stede, særlig av hensyn til faren som ikke kan ta til motmæle, sier Kroken.

Så langt har ikke retten tatt stilling til straffeutmålingen, men den 54 år gamle kvinnen risikerer lovens strengeste straff på 21 års fengsel.

Krav om oppreisning og erstatning

Saken avsluttes med prosedyrer i lagmannsretten på fredag. Fram til det skal retten blant annet høre vitner i forbindelse med straffeutmålingen av den andre delen av tiltalen, som handler om familievold.

– Det blir fremmet et krav om erstatning og oppreisning fra begge bistandsadvokatene, og vi skal ha et innlegg om det mot slutten av rettssaken. For de yngste barna kommer det også et krav om erstatning for tap av forsørger, sier Kroken.