Hopp til innhold

Alf Erik avler frem 300.000 meitemark i møkkakjelleren

TRANBY (NRK): Sportsfiskere kjører milevis for å kjøpe mark Alf Erik Finsrud har avlet frem. I gjødselkjelleren avler han frem den «ideelle meitemark».

Alf Erik Finsrud, meitemarkoppdrett

Ingen driver større enn Alf Erik Finsrud når det gjelder meitemarkoppdrett i Norge.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Bonden viser vei inn til den gamle møkkakjelleren. Han skrur på lyset, og langs veggene står det kasse etter kasse med jord. I denne kjelleren er det alltid 13 grader, optimal temperatur for skapningene som lever der.

– Når man driver med meitemarkproduksjon er det viktig at man har et rom som er veldig svalt.

Meitemark

I dette rommet er det alltid 13 grader.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

I ti år har bonden Alf Erik Finsrud drevet med meitemarkproduksjon. Det starta med en liten boks, og nå har det vokst seg så stort at det avles opp mot 300.000 meitemark i året.

– Det blir som at andre dyrker agurker og tomater i ett veksthus, så dyrker jeg meitemark, forteller markentusiasten.

Det var Lierposten som først omtalte markoppdretteren.

– En mark er ikke bare en mark

Å drive meitemarkoppdrett i så stor skala er ikke et kjent fenomen for Norges jeger- og fiskeforbund (NJFF).

– Denne mannen må jo ha truffet spikeren på hodet! utbryter Espen Farstad, informasjonssjef i NJFF, da NRK spør om dette er en vanlig i sportsfiskemiljøet.

Espen Farstad, Norges Jeger og Fiskerforbund

Espen Farstad i NJFF, innrømmer at sportsfiskere kan sies å være litt spesielle.

Foto: Privat

De færreste har komposthaug hjemme, og må derfor kjøpe mark på boks fra butikken. Ifølge Farstad, som er sportsfisker selv, kan det da ofte kan være vanskelig å finne den perfekte meitemarken.

– Vi sportsfiskere er jo gærne. En mark er ikke bare en mark. Det finnes så mange forskjellige typer, og du må ha ulik mark etter hvor og hva du skal fiske, forteller Farstad.

Meitemark

Å drive så stort som Alf Erik er ikke vanlig.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

Den perfekte marken

Markentusiasten i Lier er selvsagt også laksefisker, og snakker lidenskapelig om hvordan marken må være helt perfekt, ellers har han ikke troa nok på å få napp.

Så hva er den perfekte meitemark for fiske og spesielt laksefiske?

Så stor som mulig. Er Alf Erik heldig, blir marken han avler frem i møkkakjelleren opp mot hele to og et halvt gram.

– Noe mer enn det er vanskelig å få til. Men hadde jeg klart å få til en på tre – tre og et halvt gram, da hadde jeg tenkt at jeg hadde klart å få det til.

Så kortreist som mulig

I møkkakjelleren har Alf Erik laget eget utstyr som skal gjøre produksjonen mer effektiv. På en gammel potetsorterer har han festet en sil, som skal gjøre det enklere å skille marken og jorda.

Mens den hjemmelagde marksorterer rister jorda ned i en bøtte og meitemarken i en annen, fordeler Alf Erik marken i mindre bokser.

– Mer kortreist blir det ikke, sier Alf Erik lattermildt.

Meitemark

Alf Erik innrømmer at det ikke er noen gullgruve å drive med meitemarksoppdrett, men at han gjør det for fiskerne sin skyld.

Foto: Anders Martin Helle / NRK

En boks med den beryktede marken koster 40 kroner stykket, en boks mange sportsfiskere kjører milevis for å få tak i. Alf Erik anslår at han bruker rundt to timer på nede i møkkakjelleren med marken hver dag.

– Det er ikke noe gullgruve. Men jeg gjør det for at fiskerne skal ha det tilbudet om å komme hit når som helst på døgnet for å kjøpe god meitemark.