NRK Meny
Normal

Åstedet er for varmt for undersøkelser

HEMSEDAL (NRK): Brannvesenet vil bruke hele natten på å arbeide ved Hemsedal statlige asylmottak. Først torsdag er åstedet så nedkjølt at Kripos kan bistå.

Branntomt Hemsedal statlige mottak

– Brannen er fortsatt ikke slukket, opplyste brannvesenet på en pressekonferanse i Hemsedal i ettermiddag.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi har brukt dagen på taktisk etterforskning. Blant annet har vi snakket med vitner. Vi er nå i en innsamlingsfase, sa lensmann Inger Lill Lanes på en pressekonferanse i ettermiddag.

Lensmann i Gol og Hemsedal - Inger Lill Lanes.

Lensmann i Gol og Hemsedal, Inger Lill Lanes.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Når det gjelder den tekniske åstedsundersøkelsen så må åstedet først kjøles ned. Vi har bedt Kripos om bistand, men de vil tidligst komme i morgen, sier Lanes.

Lensmannen understreket at det er førsteprioritet å finne brannårsaken.

– Det vil ta den tiden det trenger, men vi er på utkikk etter brannårsaken. Åstedet er rasert etter slukningsarbeidet, men vi håper de tekniske undersøkelsene kan gi oss svar, fortalte Lanes.

På spørsmål om vitneutsagn har brakt politiet nærmere brannårsaken, ønsker ikke lensmannen å svare på det nåværende tidspunktet.

– Vi må gå gjennom den informasjonen vi har fått, sier Lanes.

– Stolt av bygda

Brannvesenet bekrefter at de vil jobbe ved mottaket utover kvelden og natten.

– Brannen er ikke slukket enda. Vi blir der utover natten, sier brannsjef i Hallingdal, Dag Botnen.

Oddvar Grøthe

Ordfører i Hemsedal, Oddvar Grøthe.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Ordfører Oddvar Grøthe benyttet anledningen til å skryte av innbyggerne i kommunen.

– Jeg er stolt av apparatet som har fungert og av bygda. Hemsedølinger har alltid vært flinke til å ta imot gjester, sa Grøthe på pressekonferansen og la til:

– Det har alltid gått bra med innbyggerne og asylmottaket.

Beboerne er nå spredd flere steder i Hemsedal, blant annet på hotell og pensjonater.

– Vi ønsker å samle de så fort vi kan, men når det kan skje vet vi ikke. Det vi jobber med nå er å være til stede for dem. De er det viktigste i dette. Og så handler det om å ta vare på dem som gjorde en fantastisk innsats i natt, slik at vi fortest mulig kan komme tilbake til hverdagen, sier leder av Hemsedal statlige mottak, Gry Herland, til NRK.

Ingen ble fysisk skadet

162 beboere ble evakuert da det natt til onsdag begynte å brenne i Hemsedal statlige mottak. Den første meldingen om brannen kom klokken 1:45 etter at en brannalarm var utløst ved asylmottaket. Ingen personer ble fysisk skadd i brannen, men kjøkken- og administrasjonsdelen av mottaket brant helt ned.

Nordre Buskerud politidistrikt har bedt Kripos om bistand.

– Vi har fått en oppmoding om å hjelpe til med brannteknisk bistand og brannhund. Vi må sammen med politidistriktet vurdere når det vil være hensiktsmessig for våre fagfolk å reise til Hemsedal, skriver pressekontakt i Kripos, Ida Dahl Nilssen, til NRK.