Hopp til innhold

Holder barna hjemme når barnehagen markerer pride

– Pride hører ikke hjemme i barnehagen, sier Aril Schultzen. Han er en av foreldrene som ikke ønsker at pride skal markeres i barnehage og skole.

Aril Schultzen

BOIKOTTER PRIDE I BARNEHAGEN: Aril Schultzen har to barn i barnehagen. De blir værende hjemme når barnehagen skal markere pride, forteller han til NRK.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

– Jeg liker ikke når kommunen tvinger politiske budskap på mine barn, sier Aril Schultzen.

22. mai til 28. mai skal alle barnehager og grunnskoler i Drammen ha ekstra fokus på mangfold, der det hele skal avsluttes med å heise prideflagg i skolegården.

Han vil holde barna hjemme fra barnehagen når de skal markere pride.

– Jeg veit at det høres drastisk ut. Jeg forstår det. Men jeg er ikke en gæren fyr. Men det er noe med å si nei med en gang, og si at dette vil jeg ikke være med på, sier han til NRK.

Det var Drammens Tidende som først omtalte saken.

Schultzen holder en mobiltelefon

Aril Schultzen reagerte sterkt da barnehagen informerte om pride-markeringen i barnehagen.

Foto: Laik Hanbaly / NRK

– Jeg har ikke noe problem med prideparader og prideflagg, men jeg skjønner ikke hva det har å gjøre i en barnehage, sier Schultzen og forklarer videre:

– Under pridemarkeringen har folk paroler som handler om å gjøre om på sexkjøpsloven, normalisere polyamorøse forhold og mye prat om BDSM og kink. Jeg skjønner ikke hva dette har å gjøre med barnehager, spør barnefaren.

Han peker på at som forelder til barna er det hans rett til å avgjøre hva barna skal delta i.

Det er mine barn, og jeg er ansvarlig for dem. Trender kommer og går. Jeg må nesten gjøre det jeg mener er riktig for mine barn. Og det oppfordrer jeg alle andre foreldre til å gjøre også.

Regnbueflagget er hengt opp ved Blindheim ungdomsskole i Ålesund.

På tirsdag sa Ålesund kommune nei til heising av regnbueflagget på skolene i kommunene. Det stoppet ikke Rektoren på Blindheim ungdomsskole.

Foto: Hans-Olav Landsverk / NRK

Les også Rektoren går mot kommunen – her heiser han regnbueflagget

Rektor Hallgeir Buset ved Blindheim ungdomsskole heiser flagget.

Nærmere 100 familier boikotter undervisning

Leder for Foreldre.net, Helén Rosvold Andersen, forteller til NRK at de vet om nærmere 100 foreldre i Drammens-området som vil holde barna sine hjemme, når skoler og barnehager skal markere pride.

Bilde av Helén Rosvold Andersen

– Foreldre forteller oss at de føler seg tvunget til at barna deres skal delta i pride-markeringen. Sånn skal det ikke være og nå har mange av dem fått nok, sier leder for Foreldre.net, Helén Rosvold Andersen.

Foto: PRIVAT

Andersen leder den nyetablerte foreningen. De jobber blant annet for at barn skal få undervist at det ikke finnes mer enn to kjønn.

De jobber også for at barna skal ha rett på fritak fra undervisning knyttet til kjønnsmangfold.

Mangfold, trygghet og inkludering krever ikke pride og regnbueflagget. Pride bærer et politisk og ideologisk budskap som ikke hører hjemme i skolen, sier hun.

Plakat

Den nyetablerte foreningen Foreldre.net jobber blant annet for at barn skal få undervist at det kun finnes to kjønn. D og at jobber også for at barna skal ha rett på fritak fra undervisning knyttet til kjønnsmangfold.

Foto: Foreldre.net

Ifølge Andersen er det er også et hundretalls familier i Oslo som har sagt de ikke vil at barna deres skal delta i undervisning knyttet til pride i juni.

– Det viser at det er nasjonalt massiv motstand mot pride i barnehagen og skolen, sier hun og legger til:

– Foreldre forteller oss at de opplever at de blir tvunget til at barna deres skal delta i pride-markeringen. Sånn skal det ikke være, og nå har mange av dem fått nok, sier hun.

– Veldig trist

I 2022 stod eliteseriespiller Ola Hoftun Lillelien frem som homofil i et innlegg på Instagram.

I etterkant har han blant annet jobbet med å bedre dårlige holdninger til skeive, spesielt holdninger blant idrettsutøvere.

Ola Hoftun Lillelien

VELDIG TRIST: Håndballspiller Ola Hoftun Lillelien stod frem som homofil i 2022. Han er skuffet over at enkelte foreldre har bestemt seg for å holde barna sine hjemme når skolene markerer pride.

Han reagerer sterkt på at barn holdes hjemme når skolene underviser om pride.

Jeg syns det er veldig trist. Spesielt når man skal markere kjærlighet. Sannsynligheten er stor for at disse barna eller noen de kjenner er homofile, sier Lillelien og legger til:

Jeg tror ingen er født homofobe, slikt lærer man gjerne hjemme.

Ola Hoftun Lillelien

INSTAGRAM-INNLEGG: I 2022 gikk Lillelien ut offentlig og fortalte at han var homofil. Han fikk mange positive tilbakemeldinger, men det kom også kommet hets.

Foto: Skjermdump

Han mener at desto tidligere barn lærer om dette, desto bedre er det.

Det er jo ikke sånn at du blir homofil eller lesbisk av å lære om at folk liker de av samme kjønn. Det vil jo kanskje være med på å skape forståelse, sier han.

Les også Kulturministeren er skuffet etter flaggnekt i Ålesund

Pride-flagget vaier igjen på Åse skole.

– Men bør det ikke være opp til foreldrene å bestemme når barna deres skal få vite om dette?

Ja og nei. Barn ser jo skeive par på gata som holder hender, så de vet jo at det finnes.

Han peker på at han som barn lærte om religioner.

Og selv om jeg ikke selv er troende, bidrar det å lære om andres religion til aksept og forståelse. På lik linje som pride bidrar til å skape aksept og toleranse, sier han.

Les også Eliteseriespilleren stod frem som homofil: – Man står der i en storm alene

Ola Hoftun Lillelien

Thomas Larsen Sola

– Generelt vil jeg si at å få kunnskap om kjønnsmangfold eller markering av mangfold slik jeg har skissert her håper jeg alle kan stille seg bak, sier Thomas Larsen Sola, kommunalsjef for barnehage og skoler i Drammen.

Foto: DRAMMEN KOMMUNE

Kommunalsjef: Viktig med fokus på mangfold

Selv om Ålesund kommune satte foten ned for heising av flagg på skolene, så har Drammen kommune på den andre siden bestemt at alle skoler skal markere mangfoldsuka som inkluderer heising av regnbueflagget.

Alle barn og elever skal oppleve et trygt og inkluderende fellesskap der mangfold er en ressurs, sier Thomas Larsen Sola, kommunalsjef for barnehage og skoler i Drammen.

Han sier at mangfoldsuka har som intensjon å sette ekstra fokus på mangfold som en ressurs og at det skal gi anledning til læring og aktiviteter som styrker fellesskapet.

Generelt vil jeg si at å få kunnskap om kjønnsmangfold eller markering av mangfold slik jeg har skissert her håper jeg alle kan stille seg bak.

Han forteller at læreplan er tydelig på at elevene skal lære om og forstå verdien av kjønnsmangfold, som handler om at det er stor variasjon i måter å uttrykke det å være jente og gutt på.

I legg at det finnes personer som definerer seg utenfor disse to kjønnskategoriene.