NRK Meny
Normal

Naboer: – De brukte for mye sprengstoff

For å holde kostnadene nede ble det brukt for mye sprengstoff, hevder beboere som fikk skadet husene sine i sprengningsulykken i Hole torsdag morgen. Alt arbeid er stanset inntil videre.

Flere hus fikk skader etter en sprengningsulykke i Hole i Buskerud.

Store steiner fløy gjennom lufta og traff flere hus i nabolaget.

Det var like før klokken ti flere hus fikk betydelige skader i en sprengningsulykke i Klokkerenga i Hole.

Ondrej Pekarek

Ondrej Pekarek mener ulykken kunne fått fatale følger, hvis flere i nabolaget hadde vært hjemme.

Foto: Privat

En av beboerne, Ondrej Pekarek, kastet seg i dekning da flere vinduer ble blåst ut. Fasaden på den siden av huset som vender mot sprengningsområdet, fikk også store skader.

– Hadde noen stått på kjøkkenet, så hadde de vært døde nå, sier Pekarek.

– For mye sprengstoff

Naboene mener det er brukt for mye sprengstoff for at arbeidet skal bli raskere ferdig. De hevder at de heller ikke ble varslet før sprengningen torsdag.

– Hele byggeprosjektet er useriøst. Her er det pengene som rår, og vi har hørt at de skal sprenge fort unna for å holde kostnadene nede, sier en av beboerne, Svend Strand Torgersen, som bor tretti meter fra der ulykken skjedde.

Hele byggeprosjektet har naboene klaget inn til Fylkesmannen, fordi de mener utbyggingen ikke er i tråd med opprinnelige reguleringsplaner.

– Beklager på det sterkeste

Det er firmaet Norsk Fjellsprengning AS som er ansvarlig for sprengningsarbeidet. Daglig leder Marius Haugen beklager på det sterkeste overfor de berørte, og han skriver i en e-post til NRK at de materielle skadene vil bli rettet opp i så snart som mulig.

Så langt han kjenner til, er alle rutiner og prosedyrer fulgt.

– Når det gjelder årsakssammenheng vil jeg ikke spekulere, men vente på at etterforskningen er over, og vi forhåpentligvis får klarhet i årsaken, skriver Haugen i e-posten.

Arbeidet stanset

Det er det lokale selskapet Klokkerlia utvikling som står bak utbyggingen i Hole. Anders Bjerke er en av eierne i selskapet.

– Jeg er glad for at det kun er materielle skader, men jeg kan forsikre om vi har alle tillatelser i orden, sier Bjerke.

Nå er alt arbeid med byggingen av de nye blokkene sør for Sundvollen i Hole stanset inntil videre.

– Vi avventer en rapport fra et eksternt konsulentfirma om hvordan dette kunne skje, sier Bjerke.

Arbeidstilsynet er rutinemessig varslet om ulykken, og politiet bekrefter at de vil etterforske saken videre.