NRK Meny
Normal

–Ulykkestallene må ned

Tallet på drepte og hardt skadde i trafikken i fylket har ikke gått ned like mye som myndighetene ønsker. Det viser en oversikt for perioden 2000 til 2014.

Ulykke på Steinsletta på E16

En person omkom i en møteulykke på Steinsletta i Hole torsdag denne uka. Det var den fjerde dødsulykken på veiene i fylket i år.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Samferdselssjef i Buskerud fylkeskommune Gro Solberg, sier tallene bekrefter at det fortsatt er mange utfordringer.

– Det er gledelig å se at antallet hardt skadde og drepte i trafikken går ned på landsbasis og i tråd med de nasjonale målene, men vi hadde altfor mange drepte i 2013 og 2014 her i fylket.

Sju fylker har hatt en halvering i antallet drepte og hardt skadde fra 2000 til 2014, men Buskerud er ikke blant dem, viser oversikten som er en oppfølging av nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet.

Markeringen av Trafikkofrenes dag i Drammen 2015.

I vinter var det fakkeltog og minnemarkering for dem som mistet livet på veiene i Buskerud i fjor.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Er på rett vei

I 2000 var det 96 hardt skadde og 24 drepte i trafikken i Buskerud sier Solberg. I 2014 var det 67 drepte og hardt skadde, hvorav 19 drepte. Dette førte Buskerud helt i toppen over antall trafikkdrepte i fjor.

– Målet er at antallet drepte og hardt skadde i ulykker i trafikken skal halveres innen 2024.

Hittil i år har fire personer mistet livet i trafikken i fylket. Det er en nedgang fra i fjor.

– Jeg håper dette blir et år med få alvorlige ulykker.

Gro Solberg

– Målet er en halvering av antallet drepte og hardt skadde innen 2024, sier Gro Solberg som er samferdselssjef i Buskerud fylkeskommune.

Foto: Kim Holtan / NRK

Solberg sier Buskerud fylkeskommune jobber systematisk og godt på mange områder for å oppnå målene.

– I 2024 håper vi at det ikke er flere enn 34 drepte og hardt skadde til sammen. Det betyr at vi i fylkeskommunen har lagt oss på den nasjonale målsettingen og følger den.

Tiltak rettet mot alle grupper

Samferdselssjefen sier det er gjennomført mange tiltak for å få ned antallet ulykker. Kampanjen "Ta vare" er et eksempel.

– Den går over flere år og retter seg spesielt mot unge i samarbeid med idrettslag. Vi gir også støtte til kommuner til bedre sikring av skoleveier.