NRK Meny
Normal

– Vi har endret rutinene

Helsetilsynet ber Ringerike sykehus om å gå nøye gjennom granskingsrapporten etter at 22 år gamle Benjamin Lie døde på sykehuset i 2009. – Vi har endret rutinene våre, sier klinikkdirektør.

Ringerike sykehus

Ringerike sykehus har tidligere erkjent at det manglet prosedyrer da Benjamin Lie kom til sykehuset etter en motorsykkelulykke. Klinikkdirektør for kirurgisk klinikk i Vestre Viken, Halvdan Aas, sier at sykehuset har endret sine rutiner.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

På fredag kom rapporten som konkluderer med at sykehuset sviktet på fem punkter.

Avdelingsleder i Helsetilsynet, Gorm Are Grammeltvedt, ber nå sykehuset sikre at nye rutiner kommer på plass.

– Det er viktig at de gjennomgår vår avgjørelse og forsikrer seg om at de får gode rutiner på plass. Det er også mye å lære for andre sykehus ved å gå gjennom vedtaket i denne saken. For oss i Statens Helsetilsyn er det en viktig lærdom og en god erfaring at et engasjert foreldrepar har bidratt til å opplyse saken. Det er noe som vi tar med oss i vår behandling av senere tilsynssaker, sier Grammeltvedt til NRK.no.

– Vi vil selvfølgelig gå gjennom rapporten

Klinikkdirektør for kirurgisk klinikk i Vestre Viken, Halvdan Aas, sier at de vil lytte til Helsetilsynet.

– Vi har vært i gjennom hendelsen flere ganger tidligere og vil selvfølgelig gå gjennom denne rapporten også, sier han.

Har brutt spesialhelsetjenesteloven

På Helsetilsynets hjemmeside står det følgende:

"Vestre Viken HF, Ringerike sykehus har brutt spesialisthelsetjenesteloven § 2-2. Saken gjelder den behandlingen Benjamin Lie fikk ved Ringerike sykehus i september 2009".

Statens Helsetilsyn har vurdert behandlingen og funnet svikt på følgende områder:

  • EKG tatt ved innleggelsen ble ikke tolket av lege før pasienten ble operert.
  • Involverte leger tok ikke initiativ til nærmere utredning av pasienten, selv om det forelå informasjon om mulig sykdom som kunne innebære risiko under og etter operasjon.
  • Anestesitilsynet ble foretatt på et for sent tidspunkt.
  • Manglende journalføring av preoperativ informasjon til pasienten.
  • Mangelfull postoperativ overvåking.

Samlet sett finner Statens Helsetilsyn at denne svikten er et klart avvik fra forsvarlighetskravet i spesialisthelsetjenesteloven § 2-2.

Ble funnet død

Det var under et hopp med motorsykkelen mens Benjamin Lie kjørte motocross, at han landet forkjært og skadet kneet. Benjamin ble kjørt til Ringerike sykehus. Der ble det klart at kneet måtte opereres.

Men det som skulle vært en relativt ukomplisert operasjon endte fatalt. Etter operasjonen ble Benjamin liggende på sykehuset med store smerter. Han fikk store doser med en morfinlignende smertestillende medisin. Om morgenen dagen etter operasjonen ble Benjamin funnet død i sykehussengen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Benjamin Lie i sykesenga etter operasjonen

Benjamin Lie i sykesenga etter operasjonen.

Foto: Unni Tobiassen Lie (Privat) / NRK

Foreldrene ble fortalt at en blodpropp sannsynligvis var dødsårsaken.
Men da politiet etterforsket saken, konkluderte de med at Benjamins død skyldtes kombinasjonen av mye smertestillende medisin og manglende tilsyn fra sykehusets personale.

Eieren av Ringerike sykehus, Vestre Viken helseforetak, ble idømt en bot på en halv million kroner. Sykehuset har erkjent at det manglet prosedyrer og rutiner og helseforetaket har tidligere vedtatt forelegget.

– Har endret rutinene

Klinikkdirektør for kirurgisk klinikk i Vestre Viken, Halvdan Aas, sier at de har endret rutinene ved sykehuset for lenge siden.

– Det viktigste her går på det som skjedde etter operasjonen. Vi har sett på alle ledd i det i forhold til dette med utskrivelse fra postoperativ etter en operasjon, i forhold til det med terskel for å flytte folk tilbake til nøyere overvåkning hvis det er spesielle problemer og dette med smertelindring etter operasjoner og overvåking i forbindelse med det, sier Aas.

Kan dere garantere at dette ikke skjer igjen?

– Vi skal gjøre alt som står i vår makt for å hindre at det skal skje, sier han.

Pasientombudet reagerer

Sykepleieren og legen som var på vakt da 22-åringen døde på Ringerike sykehus, får ingen advarsel av Helsetilsynet.

Pasientombudet synes det er uforståelig at helsepersonell ved Ringerike sykehus slipper straff etter at Benjamin Lie døde etter kneoperasjonen i 2009.

Pasient- og brukerombud i Buskerud, Anne-Lene Arnesen, mener det er skadelig for omdømmet til helsevesenet.

– Signalene som sendes ut er at man har en veldig høy terskel før det blir en reaksjon og en advarsel er en relativt mild reaksjon. Men folk vil jo nå stille seg spørsmålet; hva i all verden er det som skal til? Her var det en frisk gutt som ble lagt inn for et enkelt inngrep som faktisk døde. Det vil være helt umulig for folk å forstå hvorfor dette ikke resulterte i noe annet, sier hun til NRK.no.