Hopp til innhold

– Mørketall om søskenincest

Senter for seksuelle overgrep tror problemet er stort.

Merete Risan

Bris-leder Merete Risan sier søskenincest er forbundet med mye skam.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

30 prosent av brukerne på Buskerudregionens senter mot seksuelle overgrep (Bris) har vært utsatt for overgrep fra søsken.

Bris-leder Merete Risan tror problemet er enda større og at mørketallene er store.

– Noe av grunnen er at søskenincest ikke blir snakket mye om i fagmiljøene, sier hun.

Les: – Søskenincest avsløres oftere

– Toppen av isfjellet

Risan opplever at det dukker opp flere slike saker hos incestsentrene nå enn før, men hun tror likevel at dette bare er toppen av isfjellet.

– Bare i løpet av de siste seks ukene har vi registrert at 30 prosent av de som har vært hos oss, har vært utsatt for dette. Da dreier det seg om overgrep fra en bror eller stebror, opplyser Risan.

En undersøkelse som ble utført på landsbasis i 2009 ved incestsentrene, forteller at 17 prosent av tilfelle de registrerer handler om søskenincest.

Skam

Hun tror en av grunnene til at det blir snakket lite om dette temaet, er at det er veldig forbundet med skam.

– At det ene barnet ditt skal ha misbrukt det andre. De som opplever dette, unngår ofte å anmelde det slik at det blir et stort og hemmelig tema.

I saker der den som forgriper seg er over den kriminelle lavalderen på 15 år, kommer politiet inn i bildet. Raymond Thorsen, som leder Drammen politistasjons gruppe for seksualisert vold, sier at politiet i byen etteforsker få slike saker.

Han håper de som opplever dette, vil ta kontakt med politiet.

Straffen for søskenincest er fengsel i inntil ett år.

Under den kriminelle lavalderen

– Vi har ansatte som er utdannet til å ta avhør av barn. På den måten får vi opplyst saken best mulig. Da er det også mulig å få voldsoffererstatning.

Thorsen sier det er vanskelig for politiet å vite noe om hvor store mørketallene er. Men han mener alle slike saker bør anmeldes til politiet, også i de tilfellene der overgriperen er under den kriminelle lavalderen.

– Det er viktig at vi får registrert dette hvis det har skjedd et overgrep. Da kan vi se det i en sammenheng hvis det skulle dukke opp lignende saker i framtida.

Les også: – Barn ble utsatt for overgrep i fire år og – Overgripere får for lav straff