Hopp til innhold

– Søskenincest avsløres oftere

Miljøarbeider Randi Sneve Skeie på NORA krise- og incestsenter i Kirkenes tror likevel foreldre oftest lukker øyene for overgrep mellom søsken.

– Over hele landet avdekkes flere og flere overgrepsforhold mellom søsken, sier Skeie. Hun håper tabuet er i ferd med å bli mindre.

Tiltalt for overgrep over år

I går meldte NRK at en mann fra Karasjok er tiltalt for gjentatte seksuelle overgrep mot sin yngre søster.

I november kommer saken opp i Indre Finnmark tingrett. Overgrepene skal ha foregått i flere år fra jenta var sju og storebroren 15 år gammel. Først i fjor høst, etter at jenta ble voksen, anmeldte hun broren.

Han har ifølge politiet erkjent det vesentlige i saken. Det foreligger ingen mistanke om at den nå 27-årige mannen har forgrepet seg mot andre.

– Incest fortsatt tabu

Randi Sneve Skeie sier det kan være vanskeligere å anmelde incest enn andre seksuelle overgrep. – Jeg tror det er spesielt vanskelig å anmelde incest, for det berører så mange i familien. I tillegg kommer redselen for å ikke bli trodd, sier Skeie.

I sin jobb som miljøarbeider holder hun ofte foredrag om incest og seksuelle overgrep, og merker med glede at tabuene begynner å bli mindre. Men fortsatt er det vanskelig å anmelde slikt, sier hun.

 – Kan søskenincest pågå over år uten at foreldre merker noe?

– Ja, det har skjedd. Overgrep pågår ofte over år uten at noe oppdager det, sier Skeie.

– Normalt å leke med kroppen

Det er normalt at barn leker leker som har med kroppen å gjøre. – Det er en del av barnets normale utvikling. Men når aldersforkjellen mellom de lekende barna er stor, og det kommer tvang og trusler inn i bildet, begynner man å snakke om overgrep, sier Skeie.

– Foreldre kan bagatellisere slikt for å beskytte seg selv, men det kan fort utvikle seg til noe annet enn lek, fremholder Skeie.