NRK Meny
Normal

– Ikke følg strømmen

Unge boligkjøpere må tenke nytt for å komme inn i boligmarkedet. De må slutte å jage i flokk, mener eiendomsmeglerforbundet.

Grunerløkka

Grünerløkka er eksempel på et sted i Oslo som er fylt med kafeer, restauranter og folk. Og fremdeles svært populært på eiendomsmarkedet. De som for noen tiår siden valgte å kjøpe og pusse opp gamle leiligheter, i den da slitte bydelen, har tjent gode penger.

Foto: AAS, ERLEND / SCANPIX

– Jeg ser for meg en leilighet med litt uteplass og muligens garasje. Den skal ligge sentralt, i byen, sier student Kristin Selte. Hun drømmer om sin første bolig.

Mange unge mennesker blir sittende utenfor boligmarkedet fordi prisene, selv med siste måneds nedgang, er høye og flere strekker strikken lengre enn de burde. Nå må unge boligkjøpere tenke annerledes for å komme seg inn i markedet, mener Norges Eiendomsmeglerforbund.

Anne Melinda Hofseth er også student. Hun snublet på vei inn i boligmarkedet.

– Jeg prøvde å komme meg inn på markedet sammen med søstera mi. Men vi fikk ikke lån. Vi hadde ikke nok penger, sier Hofseth.

 Kristin Selte og Anne Melinda Hofseth

Kristin Selte og Anne Melinda Hofseth er ungdommer som ønsker om å bo sentralt i drømmeboligen. Veien inn i markedet kan bli tøff med dagens konkurranse om de hete salgsobjektene.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Finn det nye Grünerløkka

– Unge boligkjøpere jager i for stor grad i flokk. De ønsker de samme objektene som alle andre og ender opp i lange budrunder, sier Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han mener det å se seg blink på postnummer og drømme seg bort i innflyttingsklare leiligheter med den perfekte tapetet ikke er det smarteste å gjøre i dagens marked.

Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund

Med lange budrunder og priser over takst, er ikke de mest populære boligene nødvendigvis de beste kjøpene for unge som vil inn i markedet, sier Tormod Boldvik i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Da er det bedre å tenke annerledes. Finn leiligheten som trenger litt omtanke, en kjærlig hånd og en porsjon oppussing.

Boldvik nevner et eksempel på noen som turde å se utover de populære områdene for noen år siden:

– De første som kjøpte på Grünerløkka for noen år siden betalte relativt lite for leilighetene. De har vært med på en positiv reise.

– Hvordan kan man finne de nye områdene som kan bli populære?

– Blant annet ved å følge med på områder som blir regulert til boligstrøk i kommunens planer, sier Boldvik.

Men det spørs om ungdom ønsker å følge oppfordringen. Jim Roger Holmgren vil heller til sentrum.

– Jeg ønsker å bo sentralt, helst i Oslo. Jeg skal leve livet, kan ikke gjemme meg bort i et hus i Spikkestad, flirer han.