Normal

– Hele saken er et mareritt

HOLE (NRK): Kommunestyret i Hole er delt på midten i spørsmålet om de skal støtte Utstranda Vel i rettssaken mot staten.

Minnesmerke Utøya

SØRBRÅTEN: Striden om minnesmerket på Sørbråten i Hole blir nok en gang tema for politikerne i Hole.

Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix

– Hele saken er et mareritt. Det er mye følelser i saken, og den er veldig uheldig, sier Torbjørn Røberg fra Venstre.

Han er kommunestyrerepresentant i Hole og skal sammen med resten av kommunestyret behandle saken om de skal støtte en rettssak mot det planlagte minnesmerke på Sørbråten.

Torbjørn Røberg

Torbjørn Røberg stemmer nei til å støtte velforeningen med penger.

Foto: Hole Venstre

Etter at regjeringen bestemte at det blir noe av det planlagte minnesmerket, har velforeningen bestemt at de skal gå til sak mot staten. Nå handler det om kommunen skal støtte velforeningen med 100.000 kroner til rettssaken.

– Jeg støtter dem moralsk, men det er ikke kommunen som skal dekke kostnadene til rettssaken, sier Røberg

Jevnt på oppløpet

Mye tyder på at det blir svært jevnt i kveldens møte. En opptelling NRK har gjort, viser at kun en eller to stemmer skiller de to fløyene. At to politikere har reist på ferie kan være nok til at det ikke blir noen støtte til velforeningen. De ville stemt ja til forslaget, men nå blir de erstattet av vararepresentanter som ikke vil si hva de skal stemme.

For en uke siden behandlet formannskapet saken. Da ble det et knappest mulig flertall mot å støtte velforeningen. Det gjorde ordfører Per Berger så skuffet at han forlot møtet. Nå tar han saken opp på nytt - denne gangen i kommunestyret.

Han får ikke si noe om saken. I Høyre har de bestemt at det kun er gruppelederen som skal uttale seg før saken er ferdigbehandlet.

– Vil ikke gjette utfallet

– Til venstre for meg ligger Utøya og til høyre ligger Sørbråten. Vi har innsyn rett inn i der det eventuelle kuttet i odden skal komme , sier Maria Holtane-Berge.

Maria Holtane-Berge

Maria Holtane-Berge tør ikke å tippe utfallet.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Hun står hjemme på terrassen og ser utover Sørbråten der regjeringen har bestemt å legge det omstridte minnesmerke. Sammen med naboene går hun rettens vei.

– Vi er ikke mot et minnested i Hole, bare beliggenheten, sier hun.

Det blir en spennende kveld når kommunestyrerepresentantene skal sette seg ned og endelig behandle saken om velforeningen hennes skal få økonomisk støtte til rettssaken.

– Vi vet at det har vært veldig jevnt. Jeg har ikke lyst til å gjette utfallet, sier Holtane-Berge.

– Tror vellet får støtte

– Jeg er veldig spent. Det veier nesten midt på treet, men jeg tror vellet får støtte, sier Atle Haglund i Fremskrittspartiet.

– Mange av de mindre partiene er kanskje mer jordnære. Jeg tror vi har forskjellig syn på det, sier Haglund.

Han skal stemme ja til å støtte velforeningen. Sammen med Frp er det mye som tyder på at også Sp, MDG, KrF og deler av Høyre stemmer ja. At Høyres gruppe er delt, har gjort at de har fristilt medlemmene sine slik at de kan stemme hva de vil.

– Dette er en sak som handler om hvorvidt man er for eller mot kommunal støtte til en rettsak mot staten. Vi har hatt gode diskusjoner og landet på at det beste er å fristille gruppemedlemmene. Hele gruppen støtter Utstranda vel, men ikke alle vil støtte en rettsak mot staten, sier gruppeleder for Høyre, Elisabeth Klever.

Venstres Torbjørn Røberg synes det er synd at saken blir tatt opp i kommunestyret fordi han mener den egentlig er avgjort i formannskapet. Han vil fremme et forslag om å avvise saken og vise til formannskapets avgjørelse om å ikke støtte velforeningen.

– Blir det et spennende møte i kveld?

– Ja, litt for spennende, sier Røberg.