NRK Meny
Normal

– Det har vært en del kjønnsord

Personlige bilskilt er nå å se på veiene. Men en rekke ord og uttrykk folk har ønsket å pryde bilen sin med, har blitt blankt avvist av Vegdirektoratet.

Personlig bilskilt

ENKELT VALG: Jan Marin kan nå cruise rundt med etternavnet sitt både foran og bak på bilen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

«ASSMAN», «911», «KONGEN», «GUD» og «ALLAH». Ordene er noen eksempler på hva nordmenn har søkt om å få på sitt personlige bilskilt.

Men hvorvidt de får lov til det, gjenstår å se.

Heidi Øwre

Seksjonssjef Heidi Øwre i Vegdirektoratet.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I alt har det kommet inn over 11.000 søknader om personlig bilskilt til Vegdirektoratet. I disse dager jobbes det på spreng med å trykke skiltene – og avslå de som blir ansett for upassende.

– Det har vært en del kjønnsord. Og Hitler. Men disse blir stoppet av nettløsningen fordi de er på listen over ord som oppleves som støtende, sier seksjonssjef Heidi Øwre i Vegdirektoratet til NRK.

– Gleder meg

På Drammen trafikkstasjon har Jan Marin hentet sitt bilskilt. Han har valgt et som det trolig var enkelt for Vegdirektoratet å innvilge.

Spent setter han skiltene på Mercedesen sin. På de står det «MARIN», etternavnet som stammer fra bestefarens opphav i Italia.

– Nå gleder jeg meg. Det er mange år siden jeg hørte om personlige bilskilt, og jeg har ønsket meg det siden den gang, sier han.

Jan Marins personlige bilskilt
Foto: Tordis Gauteplass / NRK

«ASSMAN»

Fra 15. juni kunne man søke om personlige bilskilt. Vegdirektoratet har en nettløsning hvor man kan søke på om ordene man ønsker på skiltet, er ledige. Dersom noen allerede har søkt om rettigheten, får du også beskjed.

Den første dagen var det «KONGEN», «ASSMAN», «911» og «2FAST4U» og «LOVEU» som var de mest søkte ordene, ifølge Vegdirektoratet.

Alle disse er nå enten innvilget eller under behandling.

Dette får du ikke lov til

Hitler og kjønnsord er altså blant ord som du ikke kommer noen vei med. Disse blir automatisk stoppet når du søker.

Bilskilt søk

På Vegdirektoratets nettsider kan du sjekke om ordene du ønsker er tilgjengelig.

Foto: Skjermdump fra Vegdirektoratet

– Vi avslår skilt som kan forveksles med ordinært kjennemerke og støtende ord og uttrykk. Beskyttende varemerker eller offentlige titler som politi og forsvar er heller ikke akseptert. Kongefamilien har en egen serie som det ikke er lov å ha, sier seksjonssjef Heidi Øwre i Vegdirektoratet.

Det ble i går behandlet rundt 1.000 søknader. 900 ble innvilget. Flere har også trukket søknadene sine om personlige skilt, sier hun.

Lang ventetid

Øwre trekker frem eksempler på skilt som allerede er godkjent og bestilt: «PEPSMAX», «OSLO1», «FLASH», «JOJO» og «NIRVANA» blir snart å se på veiene.

Et personlig bilskilt kan ha mellom to og syv tegn inkludert mellomrom og koster 9.000 kroner. Inntektene fra skiltene skal gå til trafikksikkerhetstiltak.

Pågangen har vært stor fra første dag, og Vegdirektoratet opplyser at det nå er rundt tre måneders ventetid.

I Drammen har ikke Jan Marin latt seg skremme av kostnaden. Gliset er bredt når de nye skiltene endelig er på plass.

– Jeg tror det er verdt det framfor at jeg hadde angret i ti år på at jeg ikke hadde gjort det.