NRK Meny
Normal

– Det blir «ensomt»

Det ligger mange timers arbeid bak EM-sølvet til Anders Becker Johansen. Mange av dem helt alene, ifølge landslagssjefen.

Anders Becker Johansen

– Han har jo faktisk litt publikum rundt seg, sier landslagstrener Pål Anders Ullevålseter om Anders Becker Johansen. Men treneren innrømmer at det kan være tøft å «stå alene» som utøver.

Foto: Christian Berg / livredd.info

– Han må fortsette i samme spor. Han må sette seg ned og se på kalenderen, fortsette å jobbe med sponsorene sine og fortsette å jobbe med logistikk og ting rundt seg.

Det sier landslagssjef i enduro, Pål Anders Ullevålseter, om sin ferske sølvmedaljevinner i EM, Anders Becker Johansen fra Kongsberg.

Han satser knallhardt mot neste sesong i ekstremenduro, og da har treneren noen tips på veien.

– Det er der det butter som regel, det å få inn nok penger. For å overleve handler det ikke om hvor fort du kjører motorsykkel, det handler mer om hvor mye du byr på deg selv. Der syntes jeg også han er en ener, forklarer Ullevålseter.

Anders Becker Johansen

Becker Johansen sier han driver med en sport som krever mye, også utenfor løypa.

Foto: Christian Berg / livredd.info

– Jeg føler jeg fikk god avkastning denne sesongen. Mot neste år er det bare å lade enda hardere, sier Becker Johansen.

Vil bidra utenfor løypa

Landslagssjefen vil gjerne støtte opp rundt Kongsberg-føreren, i det som kan være en ganske ensom idrett.

– Jeg er jo vant til å kjøre alene i ørkenen i fjorten dager, uten å se noe annet enn en kamel eller to. Her er det jo faktisk litt publikum rundt det han driver med, sier Ullevålseter og legger til:

– Han er ensom fordi han er nesten alene om dette her hjemme. Når han må trene og forberede seg – det blir ensomt.

For selv om det er det som skjer i løypa som avgjør hvem som tar medaljene, er det minst like viktig å få på plass alt rundt utøveren. Og det er her treneren håper han kan bidra.

– Med rådgivning og trening og slikt. Ellers er det alt rundt. Det er presse, det er økonomi og det er sponsorer. Det er mange valg man må ta, forteller Ullevålseter.

– Det er en sport som krever mye fra deg personlig, og for så vidt de som står rundt. Trening er bare en liten bit av det å kunne delta på et løp. Man er mye på reisefot og har mange timer i bil. Jeg har virkelig stått på gjennom vinteren, sier Becker Johansen.

Ullevålseter

– Jeg så jo ikke annet enn en kamel eller to, sier Ullevålseter kjøringen han er mest vant til – ørkenrally.

Foto: SCANPIX

Går for gull

Men med en rykende fersk sølvmedalje i bagasjen, har han litt å slå i bordet med når han nå skal sette seg ned og planlegge neste sesong.

– Målsettingen kan vel ikke bli noe dårligere?

– Ja, vi går vel for gull neste år. Gjør vi ikke det da, ler Becker Johansen.

– Han må si det nå, for nå har han jo sølv. Alt annet vil bli helt feil, avslutter en smilende Ullevålseter.