NRK Meny
Normal

Viser frem bibler fra 1800-tallet

Noen av de aller første biblene i Norge stilles ut i Hemsedal – og det er også spesielle historier om dem som har eid dem.

159 år gamle bibler

Biblioteksjef Anne Berit Ulsaker

Biblioteksjef Anne Berit Ulsaker blar i en animert utgave av bibelen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Den første bibelen som er trykket fullstendig på norsk, kom ut i 1858. Det ble laget 1000 eksemplarer. Vi har to av dem her, forteller biblioteksjef Anne Berit Ulsaker.

For 500 år siden i 1517 spikret Martin Luther sine 95 teser på kirkedøra i Wittenberg i Tyskland. Jubileet feires med bibelutstilling på biblioteket i Hemsedal. Denne gangen låner biblioteket bøkene fra lokalbefolkningen, skriver Hallingdølen.

Ble gjenforent etter 115 år

Blant bibler på hebraisk, urdu og gresk, ligger også to 159 år gamle bibler i en glassmonter som forteller historien om Gunhild Persdatter Grøv og Svein Jordheim.

– Det var en mann og kone i Hemsedal som hadde dem. De fikk biblene av en felles grandonkel, forteller Ulsaker.

159 år gamle bibler

BRUKT PÅ ULIKT VIS: Biblene tilhørte ekteparet. – Vi vet at denne kvinnen hadde tre tvillingpar, så det er ikke sikkert at hun hadde så mye tid til å lese i bibelen, forteller biblioteksjefen. Mannens bibel viser tegn til bruk etter å ha vært ute på jordet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

11 år gamle Gunhild fikk bibelen av sin grandonkel Jon O. Thorset i 1863. Hun giftet seg senere med Svein Jordheim, som hadde fått en liknende bibel av sin grandonkel, også Thorset.

Biblene ble siden gitt videre til arvtakere etter Gunhild og Sveins egne ønsker. Gunhild sin gikk til hennes eldstedatter som ga den videre til sin datter. Svein ga sin til det som trolig var det første barnebarnet som bar hans navn.

– Biblene ble gjenforent etter 115 år da Normisjon hadde Bibelmaraton på Kyrkjestugu for tre år siden, forteller Sebjørg Marie Jordheim, som eier sin oldemor Gunhild sin bibel i dag.

– Da havnet de på et bord ved siden av hverandre. Både jeg og Monika Bakke, som eier oldefar sin bibel, syns de så like ut og vi ville finne ut av hvem av dem som var eldst. Så fant vi ut at de var like gamle og at de hadde tilhørt oldemor og oldefar, forteller hun.

Ville ha historiene rundt bøkene

sogneprest camilla osnes

Sognepresten i Hemsedal Camilla Osnes

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Disse biblene ble levert inn av to forskjellige folk og de visste ikke før noen år siden at disse biblene tilhørte dette ekteparet. Det er slike historier vi håpet at ville komme da vi satte i gang dette prosjektet, forteller sognepresten i Hemsedal Camilla Osnes.

Biblene ligger nå side om side på Hemsedal bibliotek, men det blir likevel ikke anledning til å bla i de 159 år gamle biblene.

– De blir låst inn i skapet. Vi skal passe godt på dem, sier Ulsaker.