Kjøtt og kjøttprodukter representerer ingen helsefare, skriver Mattilsynet i en pressemelding.
Svineinfluensaviruset smitter ikke via matvarer og man kan ikke få svineinfluensa av å spise svinekjøtt eller produkter av svin.
Fra gård til forbruker
Dersom det er påvist influensasmitte på en gård, må bonden per i dag søke Mattilsynet om dispensasjon for å sende grisene til slakt.
Det gjøres en helsemessig vurdering av besetningen, før det eventuelt gis dispensasjon. Eier skal vurdere om dyrene er friske før de sendes slakteriet.
På slakteriet sjekker en veterinær den levende besetningen før den går til slakt. Bare dyr som virker normalt friske blir slaktet på vanlig måte. Dersom veterinærene er i tvil om helsetilstanden, blir dyret undersøkt grundigere (for eksempel ved temperaturmåling og lytting med stetoskop). Syke dyr blir avlivet og kassert, de går ikke til mat.
Griser med svineinfluensa kan ha symptomer som hosting, nysing og tegn på lungebetennelse. Disse blir sortert ut. Syke griser vil bli avlivet og kassert, og ikke godkjent som mat. Dette er et generelt prinsipp og gjelder alltid, også for andre typer sykdom.
Les også:
Undersøkes på nytt
Etter slakting blir alle dyrene undersøkt på nytt. Da foretar «kjøttkontrollen» en grundig inspeksjon av selve slaktet sammen med indre organer, som hjerte, lunger, lever etc. Slakt som viser tegn til at dyret hadde sykdom, blir kassert.
Dette er normal prosedyre ved all slakt på norske slakterier. Prosedyrene gjelder alle kjøttslag, og styres ikke av smittebildet.
Etter slakting kjøles skrottene ned i minimum 15 timer før de parteres. Deretter går kjøttet til videreforedling, pakking og transport. Det vil ta minst to døgn fra en gris er slaktet, til kjøttet ligger i butikkhyllene.
Svineinfluensaviruset kan maksimalt overleve få timer etter slakt, og dette betyr at smittsomme virus ikke under noen omstendigheter vil kunne følge kjøttet ut til forbruker.
Dette skjer med syke griser
I likhet med mennesker som er rammet av influensa, vil også syke griser bli friske etter noen dager. Hos noen individer kan sykdommen imidlertid utvikle seg og bli mer alvorlig, slik at det kan være nødvendig med veterinærbehandling.
Når sykdomsperioden er over og grisene er friske igjen, kan de slaktes. De underlegges da standard kontrollprosesser, som beskrevet over. Hvis enkeltdyr skulle bli svært syke og ikke respondere på medisinsk behandling, kan det bli aktuelt å avlive dem av hensyn til dyrevelferden.
Les:
Les også: