Hopp til innhold

- Emilie kunne vært reddet

Foreldreparet Hovland mistet datteren Emilie dagen etter fødselen ved Kongsberg sykehus. Nå mener de fødeavdelingen bør stenges for godt.

Julia og Rune Hovland

Julia og Rune Hovland med sin nyfødte datter Emilie. Dagen etter fødselen ved Kongsberg sykehus døde hun.

Foto: Privat

LES: Lege suspendert

LES: - Kom svært brått på

LES: Fødeavdeling stenges etter at kvinne mistet barnet

Julia og Rune Hovland fra Hokksund i Buskerud fikk lille Alexander for seks måneder siden. Likevel glemmer de aldri Emilie som døde dagen etter den dramatiske fødselen på Kongsberg sykehus lille julaften 2007.

De mener raskere inngripen da jordmoren slo full alarm kunne ha reddet datteren.

- Det burde for det første vært leger på vakt til enhver tid. Akutt keisersnitt kan skje når som helst. Jordmødrene på Kongsberg er etter min mening vingeklippet. De må vente på en lege som er ett eller annet sted på sykehuset, eller ikke er der i det hele tatt. Hadde jordmoren fått lov til å sende oss rett ned på operasjonssalen, hadde det vært mye enklere, sier Rune Hovland til NRK.no.

LES: Lege i barnedødsfallsak var under etterforskning

LES: - De ansatte tar dette svært tungt

Julia Hovland og Emilie

Julia Hovland mener datteren Emilie kunne ha vært reddet.

Foto: Privat
Ikke livets rett

Det har stormet rundt fødeavdelingen på lokalsykehuset i Kongsberg mange ganger før. Folk har gått i fakkeltog for å beholde fødetilbudet i byen. Rune Hovland vil legge ned fødeavdelingen. Den har ikke livets rett mener han. Risikoen for at det skal gå galt dersom det oppstår komplikasjoner er for stor.

- Kongsberg sykehus har absolutt ingen kompetanse til å drive med dette. I så fall bør de gi en advarsel til de som skal føde der. Det må være første betingelse. At folk som skal føde på Kongsberg vet hva de går til.

- Hva slags forklaring har sykehusledelsen gitt på at datteren deres døde?

- De har vel mer eller mindre ikke gitt oss noe godt svar. De har heller kommet med unnskyldninger, og har sagt at dette var så akutt som de aldri før hadde sett, sier Hovland.

Ikke fått konsekvenser

Klagen på sykehusets behandling under fødselen er til behandling hos Helsetilsynet. Men etter to år har ikke hendelsen fått konsekvenser for noen av dem som var ansvarlige for avgjørelsene som kan ha ført til at babyen døde.

- Når vi ser det som skjedde forrige helg er det helt tragisk at det ikke har skjedd noe før. Da hadde det vært minst ett liv som hadde vært reddet, og de kunne ha tatt tak i saken vår tidligere. Det er jo helt forferdelig for dem som nå sitter i samme situasjon som vi gjorde for to år siden, sier Hovland.

Hun blir aldri glemt

Pasient- og brukerombud i Buskerud Anne-Lise Kristensen har hjulpet familien med klagen til Helsetilsynet. Hun forstår at familien etterlyser et svar.

- Jeg kan forstå at familien reagerer, og at de er frustrert over den tiden det tar å få ferdigbehandlet en slik sak. Både av hensyn til at de skal få svar, og som veldig mange pasienter og pårørende er opptatt av, for å hindre at det skal skje igjen, sier hun til NRK.no.

Familien Hovland sier de har klart å gå videre etter datterens død, men at hun aldri kommer til å bli glemt.

- Vi har vært mye sammen, og har prøvd å legge det bak oss. Emilie vil aldri bli glemt. Vi prøver å leve videre så godt vi kan, sier Julia Hovland.

Legen som hadde ansvaret da et barn døde i morens liv ved fødeavdelingen i Kongsberg forrige helg, er nå suspendert fra sykehuset. Etter det NRK erfarer skal det være samme lege som var ansvarlig da Hovlandparets barn døde. Klinikkdirektør Jardar Hals i Vestre Viken Helseforetak sier ledelsen nå legger alle krefter inn på å få fram alle fakta i saken, og evaluere den prosessen som har vært i forbindelse med tilsynssakene mot legen. Helsetilsynet vil foreløpig ikke kommentere saken.