NRK Vær gir kystværet

NRK og Meteorologisk institutt sitt værtilbud gjør at du via digital radio kan høre et spesielt værvarsel langs store deler av norskekysten.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss og NRKs Petter Hox

NRK Vær er et digitalt radiotilbud (DAB) du kan høre hele døgnet i tre versjoner langs store deler av norskekysten med en værmeldingstjeneste som er meget detaljrik og tilpasset yrkes- og fritidsflåten. Statsmeteorolog Kristen Gislefoss t v er en av de som leser værmeldingene, mens Petter Hox har ansvaret for det sendetekniske i NRK.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

NRK samarbeider med Meteorologisk institutt om en værradio slik at folk skal kunne ferdes tryggere på sjøen. - Dette er et godt eksempel på hvordan ny teknologi kan brukes til å forsterke en klassisk tjeneste som værmeldinga jo er, sier radiosjef i NRK, Marius Lillelien.

NRK Vær - tidligere NRK Båtvær - ble etablert først i sør som en service for båtfolket langs kysten i Sør-Norge. Med NRK Vær i nord i tillegg er det også et spesialvarsel for kyststrekningen Rørvik - Grense Jakobselv.

Les mer: DAB+ tar over

Fortløpende på digitalradio

Værvarslene sendes fortløpende på DAB digitalradio og oppdateres 3 – 5 ganger i døgnet. Fra Meteorologisk institutt på Blindern sendes NRK Vær sør, Vervarslinga på Vestlandet i Bergen sender NRK Vær vest og Vervarslinga for Nord-Norge i Tromsø sender NRK Vær nord.

Værvarslene er spesialtilpasset småbåtfolket og inneholder viktige opplysninger som bølgehøyder og vindstyrker. Kommunikasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet er svært fornøyd med at NRK og Meteorlogisk Institutt utvider båtværtilbudet.

Redningsselskapet applauderer

Ingvar Johnsen, Redningselskapet

Kommunikasjonssjef Ingvar Johnsen i Redningsselskapet er svært fornøyd med at NRK og Meteorlogisk Institutt sitt værtilbud.

Foto: Redningsselskapet

– Dette tiltaket applauderer vi. Jeg er jo båtmann privat også og i min båt er det bare å trykke på kanal fem på radioen og da kan jeg alltid høre båtværet, sa Ingvar Johnsen i Redningsselskapet da tilbudet ble opprettet.

Han sa Redningsselskapet opererer med de «tre trygge» faktorer for sikker ferdsel på sjøen. - Du må vite hvordan været blir, vite hvor du er og vite hvor du kan få hjelp. Det er bra at det finnes en slik radiokanal med en værtjeneste som båtfolket kan benytte seg av når de måtte ønske eller ha behov for det, påpekte Johnsen.

Mye god radio i tillegg

Med en DAB digitalradio i båten får du også adgang til det øvrige rikholdige digitale radiotilbudet. I tillegg til de fleste store, kjente radiokanalene, inkluderer dette blant kanaler som NRK P1+, NRK Alltid Nyheter, NRK Klassisk og barnekanalen NRK Super.

Les mer: NRKs digitale radiotilbud

Kun på DAB+

Siden 2. oktober 2013 er NRK Vær blitt sendt som NRK DAB+-kanal.

Samtidig har kanalen(e) skiftet navn fra Båtvær til kun NRK Vær.