Radiotilbud for fiskerne

Yrkes- og fritidsfiskere har en rekke alternativer for å kunne ta inn NRKs værvarsler når de er ute på havet.

Den 362 meter høye langbølgemasten på Ingøy i Finnmark

Å gi fiskeflåten værvarsler har i lang, lang tid vært en viktig oppgave for NRK. Den 362 meter høye langbølgemasten på Ingøy i Finnmark er Skandinavias høyeste byggverk og kan sees til høyre i bildet. Radiosignalene fra Ingøy dekker hele Barentshavet til Svalbard i nord og mot Smutthullet i øst.

Foto: Allan Klo / NRK

Å gi fiskeflåten værvarsler har i lang, lang tid vært en viktig oppgave for NRK. Selv i moderne tid er dette en viktig tjeneste.

Via satellitt, DAB- eller FM-radio kan fiskerne høre værvarslene. I nordområdene også via langbølge og mellombølge.

Les mer: Slutt på mellombølge fra Vigra

Les mer: Slutt på mellombølge fra Røst

Egen værmeldingskanal på satellitt

Den 362 meter høye langbølgemasten på Ingøy i Finnmark

Hele den 362 meter høye langbølgemasten på Ingøy er en eneste stor antenne og sørger for at fiskeflåten kan lytte til både NRK P1, NRK P2 og NRK Petre. Også langt inn på fastlandet kan du høre NRKs radiokanaler via denne masten.

Foto: Allan Klo / NRK

Siden 2006 har NRK hatt i drift en egen værmeldingskanal på satellitt ("NRK Været til sjøs" over Thor 5 og Astra 4a) for å betjene først og fremst de havgående fartøyer, mens det opp til 50 km ut fra kysten har vært FM som har gitt værmeldinger til kystfiskeflåten. Satelittene Thor 5 og Astra 4a dekker de fleste aktuelle havområdene som fiskeflåtene opererer i.

Satelittene finner du her:

  • Thor 5, på 1º vest. Denne opereres av Telenor Satellite Broadcasting for Canal Digital.
  • Astra 4a på 5º øst. Denne opereres av SES Sirius for Viasat.


Værvarsler døgnet rundt på DAB

Les mer: NRK Vær (værvarsler i tre regionale utgaver via DAB)

NRK har også opprettet et digitalt radiotilbud (DAB) med en egen værmeldingstjeneste som er meget detaljrik og tilpasset yrkes- og fritidsflåten.

NRK Vær finnes i tre varianter: NRK Vær syd, NRK Vær vest og NRK Vær nord.

På disse tre DAB-kanalene sendes det værvarsler kontinuerlig. Varslene oppdateres fire ganger i døgnet. DAB-signalene kan mottas minst 20 kilometer fra land.

Ingøy- og Svalbard senderne

I nordområdene er satelittmottak fortsatt problematisk og sendingene fra Ingøy i Finnmark (langbølge) og Svalbard (mellombølge) vil fortsette.

På langbølge kan du i nordområdene høre NRK P1 via Ingøy på 153 kHz og Svalbard på mellombølge på 1485 kHz - begge steder med NRK Troms som distriktssending.

Den 362 meter høye langbølgemasten på Ingøy i Finnmark er Skandinavias høyeste byggverk. Hele masten er en eneste stor antenne og sørger for at fiskeflåten kan lytte til både NRK P1, NRK P2 og NRK Petre. Radiosignalene fra Ingøy dekker hele Barentshavet til Svalbard i nord og mot Smutthullet i øst.

Statsmeteorolog Kristen Gislefoss og NRKs Petter Hox

NRK Båtvær er et digitalt radiotilbud både til yrkes- og fritidsfiskere. Båtvær finnes i DAB-versjon syd, vest og nord og værvarslene sendes kontinuerlig. Statsmeteorolog Kristen Gislefoss og NRKs distribusjonssjef for radio, Petter Hox, fotografert ved åpningen av værtjenestetilbudet.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK