Hopp til innhold

M*A*S*H på norsk

Over 600 nordmenn tjenestegjorde for FN på feltsykehus under Koreakrigen. Hør noen av dem sende nyttårshilsninger hjem. Kringkastingen skulle bygges opp i Norge på 1930-tallet; en doktor juris og en professor forteller oss om denne vidunderlige - og litt mystiske radioen.

Jul på Karl Johan
Foto: Scanpix / SCANPIX

Husker du M*A*S*H? TV-serien om et amerikansk feltsykehus i Korea, og alle de pussige typene som jobbet der. USA hadde flere slike M.A.S.H.-sykehus under Koreakrigen på 1950-tallet, men det hadde faktisk Norge også.

Norsk feltsykehus

Stortinget vedtok i mars 1951 å opprette et feltsykehus etter modell av amerikanske Mobile Army Surgical Hospital (M.A.S.H.), og kalte det NORMASH. Feltsykehuset var ment som en hjelp til den amerikanske militære aksjonen, noe som høynet temperaturen i Stortingsdebatten.

Den første norske kontingenten dro i mai 1951, og ankom etterhvert sykehusets første leir ved Uijongbu, et par mil nord for Seoul. NORMASH var i utgangspunktet et prosjekt i regi av Røde Kors, men ble i løpet av høsten 1951 en enhet under FN. 623 norske kvinner og menn tjenestegjorde som leger, sykepleiere, sjåfører, eller hadde andre oppgaver ved NORMASH i årene 1951-1954.

Hektisk aktivitet

Under kamphandlinger var presset på feltsykehuset stort; 3-400 sårede kunne komme inn på én natt. I løpet av disse årene fikk 90.000 pasienter medisinsk behandling ved NORMASH, og her ble både allierte og fiender behandlet. Tiden ved NORMASH gav nordmennene mange nyttige faglige og menneskelige erfaringer, og inneholdt ikke bare krigens alvor.

Ved én anledning kom Marilyn Monroe på besøk - til stor entusiasme fra det mannlige publikummet. I et klipp fra FN Radio hører vi norske offiserer ved NORMASH sende sine nyttårhilsninger hjem fra et krigsherjet Korea.

Jule- og nyttårshilsner fra soldater i Korea

Eterens bølger

Men før hilsningene fra NORMASH, får du høre et par klipp fra 1930-tallet. Radiokringkasting var ennå et nytt og litt mystisk fenomen på denne tiden. En av datidens kjendiser, var Edgar B. Schieldrop, professor i anvendt matematikk ved Universitetet i Oslo, og forfatter av flere populærvitenskapelige verk, kåserer over "eterens bølger".

Hva er eteren?, spør Schieldrop, og funderer i mystikken rundt at lyd kringkastes via usynlige radiobølger. Selv om radiobølger kan forklares med harde fakta, har kanskje den såkalte eteren fortsatt litt magi over seg, om man begynner å gruble på det?

Nyttårstale

Intet nyttår uten nyttårstale, og i denne halvtimen er det dr. juris Arnold Ræstad som står for den. Talen ble holdt ved årsskiftet 1935-36, og Ræstad var Kringkastingens første styreformann. Han hadde en karriere som politiker og statsmann, og var sågar utenriksminister i 1921-22. Da gikk han av etter at forhandlinger om vinimport fra Spania og Portugal slo feil - i en tid med alkoholforbud.

På denne tida er Kringkastingen, som NRK kaltes den gang, under oppbygging, og mange prosjekt skal gjennomføres i det nye året. Ræstad taler om sendere og studioer som skal bygges. Men viktigst av alt, var å vinne nye lyttere for radioens magi.

Barnas hilsener

Også barna får slippe til i Natur & Vitenskaps halvtime på årets første dag. Det er barnestemmer fra 1951 vi hører, fra programmet "Frikvarteret". Det var høytidelig å være på radio i 1951, og det preger de flinke barna som framfører sine sanger, dikt og nyttårshilsninger. -Og for moro skyld; hør godt etter når koret fra Trondheim synger alfabetsangen: slutter de sangen på Å - eller Ø ?

Frikvarteret - nyttårshilsener fra barn

Hør programmene på NRK Gull tirsdag 1. januar 2008 kl. 09.00.