Kritikerpris til Herheim

Operaregissør Stefan Herheims oppsetning av Parsifal i Bayreuth er tildelt kritikerprisen.

Operaregissøren Stefan Herheim
Foto: Torkil Baden / NRK

I sommer høstet Stefan Herheim 10 minutters applaus fra et kresent Wagnerpublikum, da hans nyoppsetning av Parsifal var åpningsforestilling under Festspillene i Bayreuth. Og torsdag fikk den samme forestillingen Norsk Kritikerlags kritikerpris for scenesesongen 2007/2008 i kategorien musikk.

- Jeg trodde først det var feil da jeg som regissør, og ikke musiker eller komponist fikk musikkprisen, men er veldig glad for det. Det jo kjærligheten til musikken som ligger i bunnen for alt jeg gjør, sier Herheim, som er utdannet cellist.

HØR: Stefan Herheim om Parsifal og kritikerprisen i Musikkredaksjonen

Herheim høstet stor internasjonal anerkjennelse for sine nyskapende og tildels dristige regigrep i Wagners siste opera. Blant annet brakte han inn nazi-elementer som klangbunn for tematikken hos Wagner.

- Det var spesielt å ha åpningsforestillingen i Bayreuth, som jo er et tempel for Wagnerianere. Her ligger det mye tysk historie, og det måtte brytes mye is underveis - det var en stor oppgave på alle måter, forteller Herheim.

LES: Sukess med Parsifal

LES: Herald Tribune

LES: Himmelsk og jordisk Parsifal

LES: Stefan Herheim i Bayreuth

Katharina Wagner og Stefan Herheim

Katharina Wagner og Stefan Herheim i Bayreuth i sommer

Foto: Håkon Heggstad

Ina Christel Johannessen fikk danseprisen for koreografien til forestillingen Ambra med Carte Blanche og Iceland Dance Company, mens regissør Vegard Vinge og scenograf Ida Müller stakk av teaterprisen for Gengangere ved Black Box Teater.

Samtlige priser består av et grafisk blad av Håkon Gullvåg.

Parsifal: fra 3. akt

Fra 3. akt i Stefan Herheims oppsetning av Wagners Parsifal

Foto: Bayreuther Festspiele GmbH / Enrico Nawrath