Ny ledelse i Wagnerfestspillene

Etter årelang spenning er det avgjort at Richard Wagners oldebarn Eva Wagner -Pasquier og Katharina Wagner skal dele sjefsansvaret for Festspillene i Bayreuth.

Parsifal: fra 3. akt

Norske Stefan Herheim gjorde stor suksess med sin oppsetning av Parsifal under årets festspill i Bayreuth

Foto: Bayreuther Festspiele GmbH / Enrico Nawrath

Eva Wagner-Pasquier og Katharina Wagner

Eva Wagner-Pasquier og Katharina Wagner møtte pressen i går

Foto: Eckehard Schulz / AP

De tradisjonsrike Festspillene i Bayreuth har fått ny ledelse etter 57 år med Richard Wagners barnebarn Wolfgang Wagner (88) i sjefsstolen.

Og det blir i familien, for det er Wolfgangs to døtre Eva Wagner -Pasquier (63) og Katharina Wagner (29) som sammen skal styre festivalen i Bayern i Tyskland i årene framover.

Halvsøstre og konkurrenter

Eva og Katharina er halvsøstre, og har hver for seg kjørt en tøff kamp om sjefsjobben. Forholdet mellom søstrene har ikke vært utpreget hjertelig, i følge tysk presse.

Eva Wagner-Pasquier er Wolfgangs datter fra første ekteskap. Hun ble foretrukket som ny sjef av stiftelsen i 2001, men da valgte faren Wolfgang å bli sittende i protest. Hans favorittkandidat dengang var kona Gudrun - Katharinas mor. Eva har jobbet med festivalledelse i mange år.

Katharina Wagner er Wolfgangs datter fra siste ekteskap og operaregissør. Blant hennes produksjoner er en omdiskutert moderne oppsetning av Mestersangerne i Nürnberg under årets Bayreuthfestival. Katharina har kjørt en offensiv kampanje for sitt kandidatur.

Tøff sluttspurt

Festspillhuset i Bayreuth

Det erverdige festspillhuset i Bayreuth

Foto: Håkon Heggstad

Det har knyttet seg spenning til valget av ny ledelse av Bayreuthfestspillene til siste slutt - ikke minst fordi også en tredje kandidat meldte seg sterkt på i sluttspurten.

Nike Wagner - kusine av Katarina og Eva og datter av Wolfgangs bror Wilan Wagner - fikk med seg den rennomerte operasjefen Gerard Mortier og lanserte seg selv som mulig lederduo.

Nike/Mortier ble ansett som et mer radikalt valg enn de to halvsøstrene, og mange mener nå festspillene trenger nyorientering etter år med stillstand og lite kunstnerisk utvikling.

Men det mente altså ikke stiftelsen som valgte den nye ledelsen.

Forvirret? Les Alt om Wagner-feiden her.