Hopp til innhold

Morgenandakten torsdag 6. august

En ny vår

Kristine Sandmæl
Foto: Lars Haugdal Andersen

Sommeren er vakker og flott. Den er ferietid og godt vær, stranda, grillmat og is.

Men av alle årstidene velger jeg meg våren. Ikke nødvendigvis april, for det er ikke alltid så mye vår da der jeg bor, - men jeg velger meg våren. Og selv om den nå på alle måter hører fortiden til, har jeg lyst til å dvele litt ved nettopp våren. Der jeg vokste opp i Moss - kunne våren være lang, her jeg bor nå er den kort og intens. Før vi plutselig er inne i sommeren.

Våren i år – kom seint i Nord-Norge. Vi fikk bruke mye tid på å lengte. Men når den først kom, - fikk vi lønn for vår lengsel. I løpet av noen korte, hektiske dager gikk vi fra vinter til sommer. Våren kom, så og vant. Og forsvant.

Våren har en lengsel knyttet til seg. Lenge før den er der, lengter jeg etter den. Jeg lengter etter museører på bjørka, hestehov i veikanten og sola som stiger stadig høyere på himmelen.

Våren har lengsel i seg. Våren er en ny begynnelse, en ny start, nye muligheter. Jeg skjønner godt at våren blir brukt som bilde på evigheten og nytt liv.

Men våren har også en annen side. Med våren kommer snøsmeltingen, og alt som har ligget under snøen kommer til syne. Det er jo ikke bare snøklokker og krokus som gjemmer seg der. Om våren kommer det for en dag alt det som snøen så barmhjertig har dekket over. Gamle plastposer, hundebæsj og søppel dukker plutselig opp. Ikke akkurat idyllisk og vakkert.

Vi avsløres når vårsolen smelter vinterens himmelske korrekturlakk. Våren har potensial i seg for mye arbeid, ikke bare for naturen, men også for oss mennesker.

Jeg tror også på en annen vår. En ny vår. Én gang. Da skal verden bli ny og alt ved meg skal fram i lyset. Jeg er overbevist om at Guds blikk også den dagen er godt, fylt med kjærlighet. Jeg tror at én dag skal det jeg opplever som tungt og vanskelig i mitt liv, ordne seg. I en ny vår, med nye muligheter som vi ikke aner rekkevidden av. Også den våren gir lønn for mine lengsler. Men i motsetning til den Nord-norske våren, skal denne våren vare evig.

Kristine Sandmæl

prost i Lofoten prosti

Musikk: Tom Waits – “You can never hold back spring”

Skog