Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 30. desember

Å løfte blikket

Kjetil Gilberg
Foto: Tom Øverlie

"Mange vet ikke at det finnes en der oppe. Ja, de fleste tenker ikke tanken engang."

Dere tror kanskje at dette handler om Gud. Men det gjør det ikke. Det handler om heisekraner. For det er en heisekranfører som sier at:

"Mange vet ikke at det finnes en der oppe. Ja, de fleste tenker ikke tanken engang. Men jeg sitter her, høyt over byen hver dag. Og jeg ser det meste. Jeg har sett hemmelige omfavnelser, og hvordan voksne menn knekker sammen når de tror ingen ser på. Jeg ser hvordan folk løper, og hvor travelt alle har det. Men fra mitt perspektiv kommer de ikke så langt. Ikke går det så fort heller. Alt blir annerledes når jeg kommer meg opp i krana, ja hele livet fortoner seg annerledes."

Så små vi er, sett fra en heisekran! Likevel er vi mennesker så prega av alt det viktige vi har å gjøre, at WHO hevder at stress er den største helsefaren i vårt århundre. Og tenk på alle gleder og sorger, drømmer og ambisjoner som tar all vår oppmerksomheten vår. Det er nesten litt trist å tenke på, for da kan man tro at livene våre ikke betyr noe.

Men jeg tror at for Gud er hver detalj i livene våre viktig. Og det til tross for at Gud ikke nøyer seg med det begrensede perspektivet selv en heisekran gir. I Bibelen står det at Gud klarer å se alle mennesker på jorden, og at han kjenner til alt vi gjør. For en oversikt! Kanskje ikke så rart at Gud en gang fikk navnet "Gud som ser". Navnet ble gitt av ei som opplevde at Gud så henne, og ga henne uendelig verdi.

En gang sa Jesus: "Kom til meg alle dere som strever og bærer tunge byrder, og jeg vil gi dere hvile." Det betyr ikke at alt som er vanskelig blir borte, bare man ber Gud om det. Men Gud ser det hvis vi har det vanskelig. Og Gud har lovt at hvis han får plass i våre liv, så skal vi finne hvile i alt strevet. Vi skal finne håp selv om alt ser håpløst ut. Vi skal finne fred midt i uroen. Og finne glede selv om vi sørger. Slike ting.

Som oftest fester jeg blikket på det som ligger nært. Det kan ofte virke så stort at jeg ikke skjønner hvordan jeg skal klare det. Men i dag har jeg tenkt å bruke i hvert fall et par minutter på å plante beina godt i asfalten. Så skal jeg løfte blikket og se etter noen som sitter der oppe, høyt over byen. En som ser. Også mine sorger og gleder. Så skal jeg tenke at det finnes mer enn dette.

Kjetil Gilberg

pastor i Kraftverket menighet i Oslo

Musikk: Peter Hollens og Home Free med "Amazing Grace"

Publisert første gang 4. september 2019

Skog