Morgenandakten torsdag 26. oktober

Lydia - karrierekvinna

Linda Aune Aurdal
Foto: Lars Haugdal Andersen / NRK

Apostlenes gjerninger 16, 14-15

Salme 51, 18

Du vet hun som du bare kan se jobber som frisør før hun har sagt det – fordi hun er så stilig på håret. Eller hun som er uvanlig moderne og pent kledd, og du blir ikke overrasket når hun sier hun jobber i klesbutikk.

Det er sånn jeg ser for meg Lydia. Lydia drev business, hun var en handelsdame som kjøpte og solgte purpur – et fint og eksklusivt stoff. Jeg kan ikke tenke meg annet enn at hun må ha vært en stilig dame. Også var hun rik, hun må ha hatt et stort hus med plass til mange besøkende – disiplene besøkte henne iallfall ofte.

Det var Paulus som skrev om henne, og jeg må innrømme at det er ikke er mange av menneskene vi hører om i bibelen jeg er misunnelig på. Jeg syns det ofte handler om vanskelige tider. Mange av fortellingene handler om mennesker som trenger hjelp, møter farer og vansker, er fattige eller sliter på andre måter. Lydias fortelling er ikke slik. Hun handler med purpurtøy, et dyprødt luksusstoff. Kanskje overtok hun handelen etter ektemannen døde, kanskje startet hun det selv – da må hun i så fall ha hatt en god startkapital.

Lydia er en sterk kvinne, vant til å få det som hun vil, og hun nøder Paulus og hans følge til å være hos henne første gang. Neste gang kommer de av seg selv. Hun var en av de aller første som brukte sine ressurser til å hjelpe frem den nye bevegelsen, de kristne. Jeg ser henne for meg som en handlekraftig og bestemt, ressurssterk kvinne. Ikke så ulik de damene jeg selv kjenner fra dagens midtøsten.

Bibelens fremstilling av de rike kan gjøre det vanskelig for nordmenn i dag å kjenne seg igjen. Vi hører at å knytte seg til rikdom, ikke er bra for oss. En annen gang oppfordrer Jesus en rik mann til å selge alt han eier. Her har iallfall jeg lite lyst til å ta ham på ordet.

Med Lydia er det annerledes. Hun er alt dette, rik og ressurssterk. Også bruker hun det hun har til å hjelpe menigheten. Og det som står om henne får meg til å stoppe opp, det står: Gud åpnet hennes hjerte slik at hun kunne ta imot det Paulus fortalte.

Bibelen snakker mye om menneskers hjerte: hjertet vårt, det er vår essens, det er midten av vårt sjelsliv – det er her Gud møter oss. Han er ikke redd for det som finnes der inne. Jeg tenker på de fine ordene vi finner i salme 51: Det Gud ønsker seg fra menneskene, det er ikke store, viktige saker - det er vårt nedbrutte hjerte.

Selv sterke karrierekvinners hjerter.

Linda Aune Aurdal

prest i Stjørdal og Værnes kirke

Musikk: David Bowie - "God only knows”