Hopp til innhold

Morgenandakten onsdag 24. juli

Å redde mat fra å bli kastet

Edel Merete Gervin
Foto: Christen Gervin

Salme 145, 15 - 16

Her om dagen var jeg i butikken – og opplevde noe som fikk meg til å tenke annerledes. Jeg stod ved melkeskapet innerst i butikken og ventet på at damen foran meg skulle bli ferdig. Hun hadde nettopp tatt ut en kartong med fløte. Hun leste på datostemplingen, så byttet hun boksen i en annen. Hun så unnskyldende på meg, og forklarte: «Jeg skal bruke den i dag, så jeg trenger ikke så lang holdbarhet.»

Jeg ble overrasket! Jeg hadde ventet at hun skulle si det motsatte, at hun byttet til en boks med lengre holdbarhet. Vi er jo på jakt etter de beste varene i butikken, vi leter etter den friskeste frukten, de feilfrie grønnsakene og den ferskeste melken. Men hun tenkte motsatt, hun skulle bruke den med det samme, og valgte en med kort holdbarhet. Så lurt!

Matsvinn er et stort problem både i Norge og i verden. Noen sier at så mye som en fjerdedel av all mat som produseres blir kastet, og det er verken miljøvennlig eller rettferdig! Hvordan skal vi klare å begrense matsvinnet og dele godene mer rettferdig? Hvordan kan vi slutte å sløse bort ressurser? Vi dyrker, vanner, høster, frakter og lagrer til ingen nytte?

I Salme 145 i Bibelen kan vi lese: «Alles øyne venter på deg, og du gir dem mat i rette tid. Du åpner din hånd og metter alt som lever, med det som godt er.» (Salme 145, 15-16).

Gud gir oss rikelig av sine gaver. Det skulle være nok til alle. Men når en så stor andel av maten kastes, går ikke regnestykket opp.

Kan vi se på råvarer med en større respekt og takknemlighet? Noe som skal brukes med ydmykhet?

Damen i butikken inspirerte meg, og nå tenker jeg ofte på dette når jeg handler mat. Når skal jeg bruke det? Hvor lang holdbarhet trenger jeg egentlig? Hvor mye har jeg bruk for? Jeg har begynt å tenke annerledes. Jeg øver meg på å redde matvarer fra å bli kastet. Enslige bananer, et eple som har fått et merke, en fløtekartong med kortere datostempling – disse er også Guds gaver! En del av skaperverket.

Edel Merete Gervin

diakon i Bragernes menighet i Drammen

Musikk: Gitarkameratene – "Barn av regnbuen"

Skog