Morgenandakten onsdag 22. januar

Hvem har skylda?

Tomm Kristiansen
Foto: Ole Kaland / NRK / Ole Kaland

Den så vi ikke komme. Først brant Amazonas. Regnskogen sto i fyr og flamme. Så brant Australia. Vi orker ikke tenke på dødstimene til kenguruer og koalaer.

Jeg hadde ikke forestilt meg at det kunne skje. Folk i Latin-Amerika sank sammen og kjente på Guds straff. Forskere regner ut forholdet mellom CO2 som fanges om natta og oksygen som produseres neste dag. De forklarer hvordan det hete Australia begynte å brenne av seg selv. Hva er det vi har gjort? Eller er det en naturkatastrofe?

I mellomtida kom orkanen Dorian rasende og la Bahamas i ruiner. Gå ikke ut, var myndighetenes råd til folk som allerede bodde på gata.

Skaperverket – som Gud i første mosebok så var «såre godt» - kollapser. Og han griper ikke inn.

Jo, han gjør det. Ikke selv, men med de mennesker han har skapt, troende som tvilere og ateister. De gjør de gode gjerninger, de redder en annen, de haler folk opp i båten, får dem i skjul og beskytter kvinner og barn. Og i krigen er de gode Guds hjelpere der, om de er organisert i Røde Kors, Røde Halvmåne eller er naboer til de forpinte.

Etter hvert skjønner vi at de store naturkatastrofene også er menneskeskapte. For er det ikke mennesket som, dypest sett, er synderen? Vi har utløst branner, flommer, tørke, styrtregn og jordras.

Det er 3,5 milliarder år siden Gud sa «Bli lys». Siden har det vært fem masseutryddelser. Dommedagsprofeter sier at vi er i gang med den sjette.

I ti år hadde jeg samtaler med den insisterende ikketroende Jon Michelet. Han var fasinert av den kristne skapelsesteologien; altså at menneskene er satt til å forvalte den verden Gud har skapt. Jorda er til låns, vi eier den ikke. Strengt tatt skulle vi ikke eie noe, bare forvalte Guds eiendommer. I tillegg skulle vi gjøre hans gode gjerninger. - Ja, hvis det er sant, sa Jon, så er kirken venstresidas beste allierte.

Men hva skal vi gjøre. Har Gud noe å si meg? Ja, hvis jeg leser Bibelen på tvers. Ikke vers for vers, men slik at jeg hører hans grunntone. Han har skapt livet. Jeg skal ta vare på det. Det er et oppdrag til hver av oss, fra Gud selv.

Brannkatastrofen i Australia var ikke Guds skyld. Men han har et ord til oss som har oppdraget med å forvalte hans verden:

Husk, du er din brors vokter.

Tomm Kristiansen

journalist og forfatter

Musikk: Lava og Randy Crawford – "Shine a little light"