Hopp til innhold

Slik feires 17. mai i Antarktis

30 minusgrader og mørketid. Fem nordmenn og en svenske feirer nasjonaldagen på den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis.

17. mai-feiring 2011 på Troll-stasjonen i Antarktis.

- Her oppe skifter været fort, forteller Torberg Schnitler. Bildet er tatt i 30 sekundmeter vind.

Foto: Forskningsstasjonen Troll

Uansett hvor traurig 17.mai-været måtte være hvor du befinner deg, kan det ikke måle seg med forholdene i Antarktis, hvor den norske forskningsstasjonen Troll ligger.

Når det går mot sommer i nord, går det mot vinter i sør.

På 72 grader sør har mørketiden akkurat satt inn, termometeret viser 30 minusgrader, himmelen er skyfri.

Troll-stasjonen er bemannet året rundt. Seks mann er isolert fra omverdenen i måneder ad gangen.

Kokk Torberg Schnitler legger ikke skjul på at 17. mai-feiringen blir spesiell.

- Hjemlengselen og følelsene for hva som skjer hjemme kommer jo. Men da gjelder det å tenke at vi er her, og det er ikke noe man kan gjøre med det, forklarer Schnitler til NRK.no.

Middag og badestamp

Det blir ikke mange 17.mai-tog å se i isødet, men gutta på stasjonen feirer den store dagen på annet vis.

- Det blir i alle fall tilberedning av en bedre middag, splittflagget blir heiset, og så blir det å følge med på hva som skjer hjemme på NRK-sendingen på Nett-TV. Kanskje blir det også en tur i badestampen, forteller han.

LES OGSÅ: Vil gjøre Troll miljøvennlig.

Forsyninger fra Sør-Afrika

Sist gang stasjonen fikk forsyninger, var i desember 2010. De kom med båt fra Sør-Afrika.

- Da fikk vi alt vi trengte for ett år frem i tid, forteller kokken.

Forsyningsbåten kjører inn til iskanten i Antarktis. Deretter blir mat og utstyr fraktet med beltevogner opptil 280 kilometer innover isen som er full av bresprekker, opp en stigning på totalt 1300 meter

Men den som måtte tro at det spises mye hermetikk, tar feil.

- Unnskyld meg, men jeg er kokk og regner ikke hermetikk for mat. Men det går mye i frossenvarer. Vi har fokus på et variert kosthold, og lager all mat fra bunnen av, sier han.

Forskningsstasjonen Troll

Forskningsstasjonen Troll.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Troll er nå bemannet av kokken Schnitler, i tillegg til driftstekniker, elektriker, forskningstekniker, mekaniker og lege.

Schnitler forteller at det utvikler seg et spesielt kameratskap, når man bor så tett på hverandre, isolert fra omverdenen. Ingen av de seks kjente hverandre fra før.

- Man er nødt til å prate sammen og ta seg av hverandre. Det gjelder å ha en innstilling om at dette skal gå bra, og da gjør det nettopp det, forteller han til NRK.no.

LES OGSÅ: Kan du flaggreglene?

Sommer i november

Trollstasjonen ble satt opp av en norsk Antarktis-ekspedisjon i 1989/90. Den var først på om lag 100 kvadratmeter og hadde en lett konstruksjon. Dette gjorde at forskere bare kunne oppholde seg i området i sørsommeren fra november til februar.

I 2005 ble imidlertid stasjonen oppgradert. Det nye bygget er på omtrent 300 kvadratmeter, i tillegg til den gamle stasjonens 100 kvadratmeter, som nå fungerer som lager og lokale for sommerovernatting.

Forskningsstasjonen Troll

Området rundt forskningsstasjonen.

Foto: Webkamera

Trimrom og badstue

Det nye bygget har åtte soverom, trimrom, badstue, stort kjøkken, kommunikasjonssentral og kontorplasser til rådighet for overvintrerne.

Videre er det satt opp flere separate bygninger som huser laboratorium, proviantlagre, aggregatanlegg og garasje, i tillegg til en sikringsbu med rom for åtte personer, som er oppført i trygg avstand til basen i tilfelle brann eller andre uhell.

For å lette adkomsten til stasjonen, ble det i 2005 anlagt rullebane. Men den er kun i drift i den arktiske sommersesongen mellom oktober og februar.

LES OGSÅ: Slik blir du en god 17. mai-taler