Hopp til innhold
Kommentar

Vinnerstrategien

Filmgigant Harvey Weinstein drar homokortet for å skaffe Morten Tyldums «The Imitation Game» Oscar-statuetter.

Film Review The Imitation Game

I 'The Imitation Game' spiller Benedict Cumberbatch (fremst i midten) rollen som Alan Turing, den homofile vitenskapsmannen som oppfant forløperen til datamaskinen. Filmen er regissert av norske Morten Tyldum og nominert til åtte Oscar-priser.

Foto: Jack English / Ap

Det er en kampanje! Den pågår akkurat nå. Målet er å sikre «The Imitation Game» et pent knippe Oscar-statuetter søndag den 22. februar. Metoden; et kalkulert spill med hovedpersonen Alan Turings homofili. Og mannen som trekker i kampanje-trådene heter Harvey Weinstein.

Kapittel 1: Morten Tyldums internasjonale filmdebut «The Imitation Game». En film om Alan Turing. En homofil vitenskapsmann i den britiske etterretningens tjeneste. En briljant outsider som har fått æren for å få på plass mer enn de første skruene og mutterne i det som ble en computer.

Frykter å kjede publikum

Vel og bra det hele, mente filmkritikerne. Et godt stykke filmarbeid. Strålende skuespillere. Super regi. Men ingen sensasjon. Heller ikke lytefri. De som kan historien om Alan Turing irriterte seg over filmens faktafeil. Andre påpekte at filmen aldri våger å dvele ved det epokeavgjørende i Turings arbeid. Hvordan hans kreative hjerne forløste en maskin som både knekket tyskernes Enigma-kode og la grunnlaget for vår digitale tid.

Er det noe filminvestorer vet, så er det at eksplisitt homoseksualitet støter vekk den store kino-flokken.

Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator

Dermed heftes et inntrykk av at filmen frykter å kjede sitt publikum. Et inntrykk som anskueliggjøres i matprogram på TV hver eneste dag. Du ser det er mat der – men aldri hvordan den tilberedes.

FØLG DEBATTEN: NRK Debatt på Facebook

Lite direkte

Kjedelig er ikke noe for dem som skal tjene penger på en film. Heller ikke støtende. Derfor er filmen særdeles lite direkte i sin beskrivelse av Alan Turings seksualitet. Hans følelser, lengsler og forhold til menn spilles ganske enkelt kraftig ned. Filmen er sånn sett skikkelig puritansk. Et garantert bevisst valg. For er det noe filminvestorer vet, så er det at eksplisitt homoseksualitet støter vekk den store kino-flokken.

Er egentlig «The Imitation Game» en kandidat til å vinne selve finalen-heatet; en eller flere Oscar-priser?

Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator

Men Alan Turing var praktiserende homofil. Og han var visstnok ganske åpen om det. I en tid hvor det var ulovlig. «The Imitation Game» slutter med at denne vitenskapens kjempe tar sitt eget liv, blant annet fordi han dømmes av sin samtid til kjemisk kastrasjon.

Tvil om Oscar-statuett

Filmen «The Imitation Game» er kapittel én på veien mot priser, ufattelige 48 filmfestivaler på noen få uker, mye medieomtale og mange solgte billetter. Men er egentlig «The Imitation Game» en kandidat til å vinne selve finalen-heatet; en eller flere Oscar-priser? Tvilen er absolutt på plass.

LES: Tyldum: Jeg var trolig den siste som fikk vite om Oscar-nominasjonene

Hollywoods Harvey Weinstein betalte rekordsummen sju millioner dollar for de amerikanske rettighetene til filmen. Premieredato var Oscar-perfekt; 23. november, og nominasjoner og priser begynte å strømme inn. Blant annet fem Golden Globe-nominasjoner. Men 11. januar i år måtte Morten Tyldum, Harvey Weinstein, Benedict Cumberbatch (beste hovedrolle) og Keira Knightley (beste birolle) gå tomhendt fra prisutdelingen.

Fire dager senere ble «The Imitation Game» nominert til åtte Oscar-priser.

Strategien

Kapittel 2: Hvordan få de vel 6000 medlemmene av det amerikanske filmakademiet til å stemme på «The Imitation Game»?

Den som kan knepene, heter altså Harvey Weinstein. I løpet av de siste 20 årene er det nesten utviklet en egen type journalistikk som skal avsløre hvilken strategi filmprodusenten og distributøren har lagt seg på i år. Og inntil begynnelsen av januar var, ifølge The Hollywood Reporter, strategien helt klar: – Se den fantastiske historien om mannen som fant opp computeren.

Han måtte tenke større. Som han gjorde da hans film «Silver Linings Playbook» fikk syv Oscar-nominasjoner.

Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator

Men 19. januar hadde tydeligvis Harvey Weinstein tenkt seg grundig om. Computer-fascinasjon var ikke bra nok. Det var tydelig. Han måtte tenke større. Som han gjorde da hans film «Silver Linings Playbook» fikk syv Oscar-nominasjoner. Da gikk han rake veien til Kongressen for å endre lovgivningen for psykisk helse. Til full mediedekning.

Støttespillerne

Mandag 19. januar stilte Harvey Weinstein som gjest i CBS' frokost-TV. Der og da forlangte han at den britiske regjeringen skulle komme med en offisiell unnskyldning for sin behandling av landets homofile. Hvis ikke ville Weinstein mer enn gjerne levere tilbake sin britiske kommandør-orden fra 2004.

To dager senere slutter skuespilleren Stephen Fry seg til kampanjen. Å ære Turing vil være å ære alle dem som led under statens grusomme behandling av homofile, sa han. Etter det har det tatt helt av.

LES: Koffeinfri kaffe i smug til norsk regissør

«Honor this movie»

Et Washington-basert lobby-kontor, Human Rights Campaign – som jobber for rettighetene til homofile, lesbiske, bifile og transpersoner – inviterte til gallamiddager og betalte for helsides annonser i The New York Times og Los Angeles Post. Der sto det å lese at 49.000 britiske kvinner og menn ble forfulgt av de samme lovene som dømte Alan Turing. Med andre ord; Honor this movie. Honor this man. And honor the movement to bring justice to the other 49.000!

Homokortet er i alle fall endelig spilt grundig ut!

Agnes Moxnes, NRKs kulturkommentator

For et par dager siden skrev Dagbladet at «over 90.000 mennesker har skrevet under på Benedict Cumberbatch sin kampanje …» Men, som det også sto i avisens artikkel, kampanjen hadde fått nei fra Kate og William.

Det er overhodet ingen tvil om at Harvey Weinstein har satt følelsene og engasjementet i sving hos en sterk amerikansk lobbygruppe. Men så er spørsmålet om den virker som den skal. De første svarene kommer allerede nå til helgen. Da deler britene ut sin hederspris – BAFTA, hvor «The Imitation Game» er nominert til ni priser. Samt Director's Guild, der Morten Tyldum også er nominert.

Og om 14 dager er det altså Oscar-natt i Los Angeles. Homokortet er i alle fall endelig spilt grundig ut!