Hopp til innhold
Kronikk

Naken og trygg

Det er greit å ta nakenbilder av hverandre, men det finnes tryggere måter å dele dem på enn via sosiale medier. Initiativtakerne til aksjonen «Naken og trygg» mener de har oppskriften.

Snapchat-ikonet på en iPhone

Bilder på sosiale medier stjeles og deles. Legg bilder på nett, men ikke på snapchat, skriver kronikkforfatterne.

Foto: Løvland, Marianne / NTB scanpix


Snapsave ble hacket og private bilder spres og misbrukes. Politikere som Anders Werp (H) og Ulf Leirstein, (Frp,) legger mye av skylda på offeret: Man må ta ansvar for hva man legger ut på nettet, mener de. «Jeg blir litt i stuss og lurer på hvorfor de legger ut disse tingene» sa Leirstein.

Heller ikke politiet bryr seg nevneverdig om det som faktisk er alvorlig kriminalitet. Leder for politiets ungdomsavsnitt i Østfold, Ragnar Foss, mener det er unaturlig og skremmende atferd å gi nakenbilder til kjærester og elskere.

Vi har folkevalgte som ikke forstår seg på ansvarsbegrep eller internett.

«Hvis man velger å sende nakenbilder av seg selv har det ikke skjedd noe lovbrudd, men en idiotisk handling. Å følge opp den tråden er nesten umulig, og det er lite vi kan gjøre», sier han.

Vi har altså folkevalgte som ikke forstår seg på ansvarsbegrep eller internett, og politifolk som mangler forståelse for personvernbeskyttende lover som åndsverkloven og straffelovens §390 om krenking av privatlivets fred.
Ingen av dem ser heller ut til å forstå seg på kåtskap.

Heldigvis har politi og politikeres unnfallenhet og moralske pekefingre blitt kritisert, men fortsatt mangler vi et svar på det som tross alt er et betimelig spørsmål: Hvordan kan man dele intime bilder på en tryggest mulig måte?

Det er lov å vise seg frem

For å bøte på denne mangelen har vi startet opplysningskampanjen "Naken og trygg!". Kampanjen er et privat initiativ for å gi praktisk kunnskap om bildedeling og gi folk muligheter til å vise seg fram, nakne og kåte.
For utvalgte personer. Og ingen andre!

Denne direkte og praktiske kampanjen er alvorlig ment, og vi tror den kan bidra langt mer i kampen mot bildetyveri enn all verdens slut-shaming.

Kampanjen kan forhåpentligvis også ha overføringsverdi til andre problemstillinger: Ja, det er mulig å la folk ta ansvar for egen sikkerhet, uten å gi dem skylda om det går galt.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Vår egen posterboy

Vi har valgt polarhelten Fridtjof Nansen som posterboy for vår kampanje.

Nansen i netto: Poster boy for "Naken og Trygg"-aksjonen

Nansen netto i Naken og trygg-aksjonens strek.

Nakenbilder av ham gikk verden rundt, 80 år etter at han fotograferte seg selv og sendte bildene til en ung dame. Allikevel antydet ingen at Nansen var en skitten, liten hore. Vi synes Naken-Nansen er freidig og flott på sine selfies.

Det illustrerer våre viktigste poenger: Ingen som gir intime bilder til andre kan være 100 % sikre på at bildene ikke havner på avveie. Men det er ikke galt å gi slike bilder til noen du stoler på, enten du er en 67 år gammel polarhelt i 1929 eller en 16 år gammel jente i 2014.


De nakne sannheter:

  • Naken og kåt er helt ok. Folk har tatt intime bilder av seg selv så lenge man har hatt muligheten. (Bare se på Fridtjof Nansen.)
  • Det er alltid tyvens skyld, aldri offerets. Skal man inngå intime forhold til folk, må man velge å stole på dem. Gi bare bilder til folk du stoler på, men husk at det ikke er din skyld om tilliten blir brutt. Anmeld lovbrudd.
  • Man kan ikke vaske øynene sine. Du har ikke rett til å tvinge intime bilder på noen. Spør alltid om lov før du gir noen et slikt bilde.
  • Et øyeblikks nytelse. Om noen gir deg lov til å se, betyr ikke at de gir deg lov til å lagre. Gå alltid ut fra at du ikke skal laste ned, lagre eller kopiere bilder du har fått lov til å se.


Kan det ses, kan det spres

Ingen løsninger hvor du sender bildefiler fra deg, er trygge. Du gir fra deg kontrollen over bildet. Du vet ikke om det blir delt videre, om kjærestens telefon blir stjålet, eller om elskeren kopierer bildet. Send aldri nakenbilder på Snapchat, MMS, eller e-post! Husk: Gir du fra deg bildefiler gir du fra deg kontrollen!

Ingen som gir intime bilder til andre kan være 100% sikre på at bildene ikke havner på avveie.

Tryggest mulig

Bruk en skytjeneste som for eksempel Dropbox eller OneDrive. Sikre den med totrinns autentisering. Slå av autosynk mellom telefonen din og tjenesten! Hvis telefonen blir stjålet, har tyven tilgang til dine bilder.

Last opp bilder, og del dem med den du vil. Men pass på å bare sende dem lenka til bildemappa eller bildet.

Fordelene er at du ikke gir fra deg selve bildefilene, men bare tilgang til dem. Si fra til den du deler med at det er lov å titte, men ikke lov å lagre. Dette er selvfølgelig ikke 100 % trygt, for mottakeren kan laste ned en kopi eller ta et skjermbilde likevel. Men stoler du nok på noen til å sende nakenbilder, bør du også stole på at denne respekterer dine ønsker.

Det er lov å titte, men ikke lov å lagre.

Gjør du det på denne måten kan du selv fjerne bildene om det trengs. Eller rett og slett ta bort tilgangen du delte. Det kan være lurt å gjøre før du dumper den andre.

Ender du likevel opp som Nansen i netto på nettet, vet du hvor skylda og ansvaret ligger. Og det er hos mottakeren som brøt tilliten din, ingen andre!