Hopp til innhold
Kronikk

Medaljens bakside

Trond Ali Linstad er innstilt til Kongens fortjenestemedalje i sølv. Det svekker legitimiteten til prisen – og styrker legitimiteten til hetsen i skolegården, skriver stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap).

Trond Ali Linstad

Trond Ali Linstad skal selvsagt ikke knebles. Han har all verdens rett til å tale. Men vi må motsi, brøle ut vår uenighet, protestere, ikke belønne ham med medalje, skriver stortingsrepresentant Håkon Haugli fra Oslo Arbeiderparti.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

I dag skulle Trond Ali Linstad fått Kongens fortjenestemedalje i sølv. I ettermiddag kom nyheten om at tildelingen er utsatt på ubestemt tid. Det er bra. Utsettelsen bør bli langvarig.

LES OGSÅ: Utsetter medalje til Linstad på ubestemt tid.

«Vær kritisk mot jøder»

Tildelingen har – med rette – skapt debatt. For Linstad sprer påstander om jøder som ligner veldig på klassiske, antisemittiske konspirasjonsteorier, kaller homoekteskap «groteske» og homofile for «avvikere».

I ettermiddag kom nyheten om at tildelingen er utsatt på ubestemt tid. Det er bra. Utsettelsen bør bli langvarig.

Håkon Haugli, stortingsrepresentant for Oslo (Ap)

«Vær kritisk mot jøder» skriver Linstad på bloggen sin. Han advarer mot «jøder i verden»:

«Beware the Jews!» De kan snakke varmt for en sak, om demokrati og menneskerettigheter, og annet folk er opptatt av, men iblant kan dette synes som en fasade, som skjuler et dypere engasjement, der innholdet er «jødiske» interesser.

FØLG DEBATTEN: NRK Ytring på Facebook.

Antisemittismen er et voksende problem

I fjor viste en undersøkelse Oslo kommune gjennomførte at antisemittisme er et stort, voksende og reelt problem i Osloskolen. Over halvparten av elevene (52 prosent) oppga at «jøde» ble brukt som skjellsord på deres skole, 41 prosent har hørt vitser om jøder.

Som muslim og tidligere AKP-er kunne man forventet større forståelse for minoriteter og en større raushet for meningsmangfold enn det Linstad gir uttrykk for. Hvordan ville han selv reagert om noen skrev om muslimer slik han skriver om jøder? I Linstads resonnement:

Hvordan ville han selv reagert om noen skrev om muslimer slik han skriver om jøder?

Håkon Haugli, stortingsrepresentant for Oslo (Ap)

«Pass opp for muslimene!» De kan snakke varmt for en sak, om demokrati og menneskerettigheter, og annet folk er opptatt av, men iblant kan dette synes som en fasade, som skjuler et dypere engasjement, der innholdet er «muslimske» interesser.

Jeg synes jeg har lest noe tilsvarende før. I utallige nettdebatter om innvandringspolitikk.

Men ekstremismen er ikke slik. Ekstremismens valuta er skråsikkerhet og absolutte sannheter.

Ytterliggående prisvinnere

Ekstremismens valuta er skråsikkerhet og absolutte sannheter.

Håkon Haugli, stortingsrepresentant for Oslo (Ap)

Linstads uttalelser er ekstreme, men han er ikke vår eneste ytterliggående prisvinner: I 2010 fikk Nina Karin Monsen Fritt Ords pris for sine «gjennomreflekterte» bidrag i samfunnsdebatten. På Operataket applauderte en champagnedrikkende kulturelite pristildelingen og hyllet Monsens mot, uavhengighet og «viktige stemme».

Tenk så prisverdig (bokstavelig talt) og fantastisk at noen – i det politisk korrekte Norge – tør si at homofile er som kaniner (som puler hele tiden), kalle ekteskap mellom personer av samme kjønn «gjensidig onani» og erklære på avisforsider at «ingen vil ha homofile barn». Tenk så befriende og modig!

Da Monsen ble motsagt, rykket juryformannen i Fritt Ord ut og kalte hennes kritikere «intolerante». Pinlig, var det. Og det svekket Fritt Ords omdømme at de ga en pris for ytringsfrihet til en person som ikke tåler debatt, som roper opp om «forfølgelse» når hun blir motsagt.

Ryggmargsrefleksene er ikke på plass

Mange jøder reagerer nå – med god grunn - på at Linstad hedres. På samme måte reagerte mange homofile på at Monsen fikk Fritt Ords pris. Flere burde protestert – også folk som ikke var direkte gjenstand for kritikk. For det handler selvsagt ikke om noe større enn angrepene på den ene eller andre minoritetsgruppen, det handler om kvaliteten på det offentlige ordskiftet i Norge.

På Operataket applauderte en champagnedrikkende kulturelite pristildelingen og hyllet Monsens mot, uavhengighet og «viktige stemme».

Håkon Haugli, stortingsrepresentant for Oslo (Ap)

Prisen til Linstad avslører at rutiner og ryggmargsreflekser ikke på plass. Enten sjekket ikke prisutdelerne ut hvem Linstad er og hva han står for (har de ikke Google?), eller så la de ingen vekt på synspunktene hans. Like uforståelig begge deler.

FØLG DEBATTEN: @NRKYtring på Twitter.

Medaljen legitimerer skjellsordene

Det er ikke ulovlig å spre konspirasjonsteorier, mistenkeliggjøre og trampe på folk. Voltaire er (sannsynligvis feilaktig) tillagt sitatet om at den som ikke tror på ytringsfrihet for mennesker han forakter, tror ikke på ytringsfrihet i det hele tatt. Ekstreme ytringer hører demokratiet til. Åpenhet og debatt er de viktigste verktøyene i kampen mot ekstremisme.

Enten sjekket ikke prisutdelerne ut hva Linstad står for (har de ikke Google?), eller så la de ingen vekt på synspunktene hans. Like uforståelig begge deler.

Håkon Haugli, stortingsrepresentant for Oslo (Ap)

Linstad og Monsen skal selvsagt ikke knebles. De har all verdens rett til å tale. Men vi må motsi, brøle ut vår uenighet, protestere.

Det er i dette bildet priser og heder blir helt feil. Linstad har garantert gjort mye godt arbeid, men ekstremister må motsies, ikke få priser og medaljer.

Det handler om at slike prismottakere svekker legitimiteten til prisene og prisutdelerne, men mest av alt handler det om at det legitimerer bruken av «jøde» og «homo som skjellsord i skolegården.